Баскетболистите, които откажат да играят за националните си отбори ще бъдат драстично глобявани, според новите правила на ФИБА-Европа, а на клубовете им ще бъдат отнемани служебно точки за мачовете, в които играе съответният състезател/ка.

Македонският вестник „Време” напомня т. нар. случай „Илиевски”, който се отнася за отказа в три поредни години на баскетболиста Владо Илиевски от Виртус Болоня да играе за страната си. Миналият сезон съотборникът на Илиян Евтимов в италианския тим отнесе глоба от 40 хиляди евро за неучастието си в националния. Подобен гаф се получи с Перо Антич, който обаче не бе глобен след като не игра за Македония, а в същото време се появи в приятелски мач на Цървена звезда.

Македонците се надяват това да им помогне да съберат силен състав за допълнителните евроквалификации, в които ще участва и България, а за ефекта на новите разпоредби на европейската баскет-централа говори и фактът, че Владо Илиевски макар и неофициално се е интересувал за подготовката на националния си тим през лятото.