Двата най-популярни испански клуба започват борба за титлата в местния баскетболен шампионат тази неделя. Сблъсъкът между Реал Мадрид и Барселона пък е отлична възможност и за привържениците на двата тима да премерят сили или по-скоро – гласове, защото от 2002-ра година в АСВ измерват не само броят на феновете, но и височината на звука, който те произвеждат.

Интересно е, че до миналия сезон най-шумни са били запалянковците на Барса, които след победния кош на Шарунас Ясикувичус срещу Памеса на първия финален мач през 2003-та година са предизвикали шум, равняващ се на 115,4 децибела.

Настоящият рекорд обаче се държи от феновете на Уникаха. Привържениците на тима от Малага така се разгорещили на една от срещите с ТАУ Керамика през годината, че звукът от техните скандирания достигнал 117,3 децибела, което е само с 3 по-малко от шума, който произвежда болид от Формула 1. И това в момент, когато реферите отсъдили спорно нарушение за ТАУ.

Само си представете как звучи това в затворено помещение, питат колегите от kosarka.hr и съжаляват, че подобно измерване все още не е правено в Гърция по време на някое баскетболно дерби…