„В България всичко бе наред, спечелихме шампионата и Купата на страната, но проблемите от друго естество бяха много”, коментира бившият треньор на българския ЛукОйл Академик Желко Лукаич. Сърбинът даде интервю за вестник „В центъра на събитията”, което бе публикуване и в официалния сайт на настоящия отбор на Лукаич Университет Сургут.

- До идването ви в Сургут вие станахте шампион на България, не ви ли предлагаха да останете?

- Очаквах този въпрос. Действително ми предлагаха да остана в България. Бях готов да преговарям. Но преди това с мен контактува генералният директор на Университета на Сургут Сергей Олхов. А от българите никой не се опитваше да се свърже с мен. Второ, руската лига е много по-силна. Много исках да работя в отбор от този шампионат. В България всичко бе наред, спечелихме шампионата и купата на страната. Но проблемите от друго естество бяха много. Отбор с голяма традиция и история, а няма никаква организация. На моменти исках да се върна в Сърбия, в моята родина и да работя с млади играчи... Преценете сами: в една зала тренирахме, във втора зала играем мачовете в Европа, а в трета зала срещите от шампионата на България. Всички зали се намират в различните краища на София. Организацията бе катастрофа. Когато разговарях със Сергей Степанович му казах, че основната ми цел е да играя срещу силни отбори, добри играчи и да ги побеждавам. Моето желание бе да събера в Сургут добри баскетболисти, не скъпи, но с желание за изява.

- Доволни ли сте от климата в отбора и условията за работа?

- Имаме прекрасна зала за мачове и много хубава втора зала, която използваме за тренировки. Мисля, че в Сургут инфраструктурата ще се подобри. Имаме само един проблем – младите играчи. В тях трябва да има мотивация. Те не трябва само да отбиват номера на тренировките.

- Малко провокативен въпрос: Ако Университет Сургут изпадне от Суперлигата на Русия, ще останете ли в тима?

- Да не дава Господ, но ще остана. Но ще се опитам още през този сезон да запазим мястото си в лигата и да влезем в плейофите.