Ще ви представя Топ 10 на играчите с най-високи заплати в предстоящия сезон на най-силното първенство в Европа. Докато в Китай се прилагат нови правила за ограничаване на чуждестранните играчи и в NBA супермакс договорите не оставят много място за играчи от средно ниво, Евролигата предстои да има феноменален сезон.

Барселона задават тона на многото трансфери през това лято и това повлече и останалите големи отбори да предприемат по-агресивна стратегия. Разбира се, че в Европа не могат да се предлагат пари като в NBA, но това не спира много интересни и сериозни имена да залагат на системата на Евролигата. Представените заплати не са официални, защото никой не задължава отборите да публикуват тези данни. 

Източниците обаче са потвърдени, доколкото е възможно и идват от мои колеги, които са най-пряко свързани с организациите, които се очаква за поредна година да сътворят невероятна битка. Еврото не е официална валута във всички държави, които взимат участие в първенството, затова сметката се приравнява към щатски долари и е нетно възнаграждение. 

НИКОЛА МИРОТИЧ, БАРСЕЛОНА, $5,400,000

Това е трансферът, за който говорят всички. Бившият играч на Реал се присъедини към вечния съперник, като първоначално информациите бяха, че срокът на контракта е 7 години. Според Хосе Игнасио Игуе от “Мундо депортиво”, черногорецът с испанско гражданство ще получава по 5 милиона и половина долара на година в следващите 4 сезона.

АЛЕКСЕЙ ШВЕД, ХИМКИ, $4,000,000

След като се завърна от NBA през 2015-та, Швед дълго време бе най-добре платеният играч в Европа. Нетното възнаграждение на Швед е високо и защото данъчната система в Русия е по-облекчена, отколкото в останалите страни.

ВАЛТЕР “ЕДИ” ТАВАРЕС, РЕАЛ, $3,000,000

Таварес се присъедини към Мадрид в средата на миналия сезон и бързо се утвърди като титуляр на позиция 5. Той получи многобройни индивидуални награди и уверено възвърна позабравения чар на класическия център в играта. Той има много силен контракт за 5 години и е нещо, което е рядкост в евробаскета. Договори за повече от 3 сезона, които имат също така opt-out клаузи за NBA, се дават обикновено на млади състезатели, които получават много по-ниски заплати. Таварес ще получи $15 милиона в следващите 5 години от Флорентино Перес.

НАНДО ДЕ КОЛО, ФЕНЕРБАХЧЕ, $2,600,000

Шампионът в Евролигата с ЦСКА Москва реши, че е време за промяна и отиде в другия финалист от Финалната четворка. Първоначалните му намерения бе да търси завръщане в NBA, където правата му се държат от Торонто Раптърс. След това се говореше, че е цел за Реал, но след като Фенербахче се разделиха с Марко Гудурич, побързаха да предложат добър контракт. Де Коло ще получава същите пари като от престоя си в ЦСКА. Ако Раптърс искаха да го привлекат, трябваше да предложат поне $5,000,000. 

НИК КАЛАТЕС, ПАНАТИНАЙКОС, $2,550,000

Лидерът на ПАО остава в горния ешалон на Евролигата, като му остават още 2 сезона от текущия контракт. Калатес е считан от мнозина за най-добрия класически пойнт гард в Европа и получава почти 1 милион повече от втория най-добре платен в ОАКА - Джимър Фредет. 

ЯН ВЕСЕЛИ, ФЕНЕРБАХЧЕ, $2,430,000

Ян Весели се превърна в MVP на Евролигата, но не успя да завърши силно сезона си заради многобройни контузии. Той има още 2 години от текущия си контракт, като доскоро бе вторият най-добре платен играч в Европа. След пристигането в Истанбул, той преобрази драстично играта си от това, което показваше в NBA и е определян неслучайно като един от най-атрактивните играчи в лигата. 

СЕРХИО ЮЛ, РЕАЛ, $2,200,000

Дългогодишният лидер на Реал Мадрид може би ще остане в историята на европейския баскетбол, като последната суперзвезда, отказала да премине в NBA, за да преследва успехи на Стария континент. Той не даде никакъв шанс на Хюстън Рокетс, независимо от продължаващите опити да бъде привлечен в последните 10 години. Неговият договор изтича през 2021-ва, когато ще бъде на 33-годишна възраст.

СЕРХИО РОДРИГЕС, ОЛИМПИЯ, $2,000,000

Бившият му съотборник Серхио Родригес, който игра за последно в ЦСКА Москва, можеше да остане в Русия за 2,5 милиона, но реши да играе за легендарния Еторе Месина. Чачо е новият лидер в Италия, като ще получи общо около 6,5 милиона за престоя си. Той е на 33-годишна възраст, но продължава да е един от най-добрите гардове в Европа.

АЛЕКС АБРИНЕС, БАРСЕЛОНА, $2,000,000

Абринес се завръща в Барселона след престой в NBA и борба с депресията. Той е на 25-годишна възраст и е с разлика най-младият състезател в този списък. Той имаше солиден престой в Оклахома сити и впечатляваше с изявите си преди това в Евролигата. Той получава премиум заплата и заради правилата в Испания за това да има определен брой местни състезатели, а Абринес е именно такъв.

КОСТАС СЛУКАС, ФЕНЕРБАХЧЕ, $2,000,000

Слукас бе един от най-търсените свободни агенти през това лято, но в крайна сметка реши да остане в настоящия си отбор. Това е третият му договор с турците, след като напусна Олимпиакос през 2015-та. Също така е и най-високоплатеният от всички досега. Той е на 29 и е на върха на възможностите си. 

ОСТАНАЛИТЕ

Костас Куфос ще премине в ЦСКА Москва и се появиха публикации, че ще получава 6 милона. По-задълбочения анализ на тези данни обаче показва, че това е възнаграждението му, плюс данъците. Това означава, че нето ще получава към 3,85 милиона. Неговият съотборник Уил Клайбърн се предполага, че получава същата сума. 

Шейн Ларкин също следва да е в тази група, но трябва да мине още малко време, тъй като съвсем наскоро стана ясно, че ще продължи кариерата си в Анадолу Ефес. Милош Теодосич няма да играе в Евролигата, след като шокира всички с договора си с Виртус Болоня. Той ще играе в Еврокупа, като ще получава около $2,000,000.