Хърватски финал на Адриатическата лига, насред Белград! Това стана възможно, сред като Цедевита Загреб отстрани Партизан, с 81:79 във втория полуфинал, и ще се изправи срещу Цибона, който победи в четвъртък Цървена звезда.

Цедевита игра по-добре от Партизан, и с повече опит и движение на топката намери начин да отстрани досегашния шампион и пълен доминант Партизан, пред 15000 техни фенове в "Белградска арена".

Въпреки страхотната подкрепа, и присъствието на бившите звезди на тима Никола Пекович и Ян Весели в залата, символичните домакини имаха много сърце, но не и достатъчно прецизност, за да спечелят.

Двубоят започна кошмарно за Партизан, а Цедевита стартира със серия от 13-2, изцяло с пробиви под коша.

Душко Вуйошевич изпробва всичките си центрове срещу Миро Билан още в първите 5 минути, но 213-сантиметворият играч на хърватите нямаше спирка. Влизането на Саша Павлович помогна малко, но в защита пробойните на Партизан си оставаха твърде много, за да има чувствителна промяна на разликата, и след една част тя беше девет точки - 27:16 в полза на Цедевита.

Играта на Партизан си остана напълно хаотична и баскетболистите на Вуйошевич изглеждаха изключително смутени на терена, пред пълните трибуни от свои фенове.

Цедевита дръпна с 16 в средата на втората четвърт, преди Павлович с две тройки да вдигне феновете на крака.

Точно благодарение на стрелбата си от тройката домакините се върнаха в мача, и намалиха до четири изоставането си, само за три минути. Те се стегнаха и в защита, и оползотвориха борбите си.

В последните пет минути на първото полувреме Цедевита трудно намираше вече сили да удържа натиска, а шумотевицата в "Белградска арена" бе неизмерима, допълнително утежнявайки задачата на хърватите. Така до почивката Партизан се доближи само на пет точки от съперника и остави всичко за вторите 20 минути.

Само четири минути бяха необходими на "черно-белите" след почивката, за да обърнат тотално нещатата и да поведат за първи път след началото, при 44:43.

Вече и в защита нещата изглеждаха добре за Партизан, и това окриляваше домакините.

Цедевита обаче не се даваше, и промените на Ясмин Репеша дадоха резултат, с много мощна игра в защита и бързи атаки на хърватите, които изравниха и поведоха с 52:51 в 27-та минута. Оттам до средата на последната четвърт нещата се развиха по най-добрия начин за Партизан и белградският тим не само поведе пак, но дръпна и с 11 точки. Още при 10 в тяхна полза, нещата изглеждаха почти приключили, но Цедевита не мислеше така.

Чудо в Белград - хърватски финал на Адриатическата лига!

източник: Abaliga.com

Въпреки че загуби за пет фаула Юсуф Нуркич, хърватският състав се върна с пълна сила в мача, и изравни при 74:74, три минути преди финалната сирена. Пропуските на Партизан костваха много, и Цедевита поведе със 78:77, малко повече от 60 секунди преди края.

Саша Павлович отбеляза два фаула, за да даде пак точка аванс за Партизан, но това се оказа крайно недостатъчно, след като неопитността на младите "гробари" ги подхлъзна в последната атака. Миленко Тепич не вкара, а Нолан Смит овладя борбата, и докато някой се сети да го фаулира, той напредна и стреля със сирената. Топката отскочи драматично от ринга, само за да влезе след това с още повече ефект.

Партизан бе повален, със 79:81, а финалът ще е хърватски - Цибона - Цедевита - в неделя вечер.

Саша Павлович вкара 25 точки за Партизан, докато за Цедевита петима завършиха с двуцифрен актив, като най-много отбеляза Миро Билан - 14.

Загубата означава, че Партизан няма да играе и в Евролигата догодина, а Сърбия може да остане без представител изобщо, ако коефициентът на Звезда се окаже недостатъчен.