Още един българин - Атанас Голомеев очаква голяма част да бъде приет в Залата на славата на ФИБА тази година в Пекин.

Кои са останалите българи с подобно признание и колко са международните Зали на славата в баскетбола по света?

Единственият до момента български играч, приет в Зала на славата бе легендарната Ваня Войнова. Впечатляващото в случая е, че българката присъства и в Залата на славата на ФИБА, и в дамската Зала на славата в Ноксвил, Тенеси, пише bgbasket.com.

Въпросната Зала на славата в САЩ е посветена изцяло на женския баскетбол и е основана през 1999-а година. В нея се отдава почит на онези, допринесли за развитието именно на женския баскетбол. Ваня Войнова е част от Клас 2001.

Залата на славата на ФИБА пък е основана от международната федерация по баскетбол през 1991-а година. Част от Залата на славата са състезатели – при мъжете и жените, треньори, официални лица и други фигури със заслуги към играта.

Създадена е с намерението да осветли историята на баскетбола и неговите главни герои. Включва и музей на баскетбола в Алкобендас, Мадрид, открит през 2007-а, когато е приет и първият почетен клас. През 2013-а година ФИБА създава т.нар. Къща на баскетбола и мести Залата на славата от Испания в Швейцария.

Неповторимата Ваня Войнова е приета посмъртно и в Залата на славата на ФИБА именно през 2007-а година.

Още двама българи са включени в Залата на славата на ФИБА. Това са съдиите и баскетболни деятели Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров. Арабаджиан е част от Клас 2009, а специалната церемония се проведе по време на финалите на Евробаскет в Полша.

Доайенът на българското баскетболно съдийство и една от най-авторитетните фигури в българския баскетбол инж. Валентин Лазаров пък бе отличен през 2013-а година.

Другата изключително престижна в световен мащаб баскетболна Зала на славата се намира в Спрингфилд, Масачузец в САЩ и носи името на създателя на играта – Джеймс Нейсмит.

„Нейсмит Мемориъл” Зала на славата е основан през 1959-а година и веднага приема първия си клас заслужили фигури в баскетбола. Отличените са както американци, така и изтъкнати личности от цял свят, оставили ярка следа в баскетбола. Шест комисии имат задачата да избират кандидатите.

Интересно е, че в САЩ има специална Зала на славата, посветена изцяло на постижения в колежанския мъжки баскетбол и замислена като допълнение към „Нейсмит Мемориъл”. Тя е със седалище в Канзас Сити, Мисури.