Българското участие на Световното първенство по баскетбол е символично и се изразява само в журналисти и фенове. Въпреки сериозните размери на истанбулската зала „Абди Ипекчи”, едно от нещата, които се забелязаха още на първия мач на САЩ на Световното първенство по баскетбол, бе именно родния флаг.

Залата, иначе наполовина празна до този момент, се изпълни минути преди американците да стъпят на терена за двубоя с Хърватия. Докато се изпълняваха химните на двете страни, точно до изхода към съблекалните се развя трикольорът на България. Още наши фенове на баскетбола се забелязаха и преди двубоя, като един от тях дори гордо носеше на гърба си екип на Спас Натов.

Така, макар и скромно, българското представяне на Световното по баскетбол е факт, а любовта към спорта е онова, което води фенове и журналисти до Турция.

Любопитното е, че българският национален отбор по баскетбол също ще се присъедини за малко към най-големите в Истанбул. Това обаче ще стане само за часове, тъй като баскетболистите ни се прибират от последната си евроквалификация с Грузия именно през турския град и оттук летят обратно за София.