Това лято за трета поредна година Габрово ще бъде домакин на International Basketball Camp – един от лагерите с голям брой участници, треньори от чужбина и включващ редица съпътстващи събития. За предишните издания, идеите за тазгодишното, нововъведенията и мисията на кампа разговаряхме с главния организатор Владимир Искров пред BGBasket.com:

- IBC ще се проведе в България за трета поредна година. Това означава, че първите две са били успешни – каква е равносметката Ви за тях?

- Голямата масовост на кампа говори сама за себе си. В кампа участваха деца от почти всички клубове в България. Голямо предимство е и това, че самото събитие е по-различно от всички други кампове – обединява много по-малки събития в себе си. Това води до интерес от страна на децата, защото в повечето случаи те отиват, тренират и се прибират, докато по време на кампа биха могли да получат възможности за развитие на спортна и академична кариера в чужбина. Кампът се следи от скаути от САЩ и Европа както и от собственици на баскетболни академии. Мениджърската агенция Sigma sports е основен наш партньор тя работи с играчи като Датоме, играчи, които са били в НБА и състезатели в някой от най-силните първенства в Европа. Агеницията представлявана от Томасо Комелини има за цел да дойдат в България за да открие деца, на които да помогнат да се развият баскетболно и академично. Именно това е голямото ни предимство на International Basketball Camp.

- Къде ще се проведе кампът, кога и при какви условия през 2018 година?

- Традиционно кампът се провежда в Габрово, като тази година сме решили да го разделим на две части, защото миналата имаше страшно много участници. Само тези в кампа бяха 332, а общо всички с треньори, национални отбори и доброволци бяхме над 450 човека. Затова решихме да направим две смени – от 7 до 14 юли и от 15 до 22 юли.

- Какво да очакваме от кампа през 2018 година – знаем за доста интересни практики, които развихте през последните две години, както ще добавите тази?

- Ще организираме турнира „Христо Донков“, който е част от кампа и в който ще вземат участие три национални отбора до 16 години – българският, румънският и в момента чакаме потвърждение от трети, четвъртият участник ще бъде от деца – участници в кампа. Т.е. тези, които не са попаднали в националния отбор, ще имат възможност да участват в турнира и да се докажат. Освен това ще се проведе финалът по баскетбол на колички. Тази година ще има купа на БФБ, която ще се проведе там и децата ще могат да видят, че на практика няма граница за човешките възможности. Друго интересно събитие ще бъде стрийтбол, за който си партнираме с ББО. В турнира ще вземат участие и участниците в кампа.

- Ще има ли отново чуждестранни треньори и от кои държави?

- Очаквам да има треньори от различни страни, защото в по-развитите Европейски държави през последните години разбират важността на селекцията и подбора при подрастващите. Добрата селекция от своя страна води до по-силни първенства при децата и младежите, а в последствие до по-конкурентно мъжко и женско първенство. се е доказало, че е важно да се селектират и развиват играчи не само от близките градове и страни, а и от по-далечни. Освен от Италия, от САЩ, от Великобритания, тази година ще дойдат и треньори от Германия, Испания, Чехия, Словакия, Молдова и др.. Всички организации и спортни клубове, които изпращат скаути, вероятно ще изпратят и треньори, така че ще имаме специалисти от около 10 държави. Това ще помогне за баскетболното развитие на децата и за погледа им към други методики и практики.

- Каква е равносметката Ви за успеха на кампа през миналите години – има ли осъществяване на връзки между треньори от чужбина и български играчи?

- Миналата година имаше пет човека, които заминаха за Англия с пълни или частични стипендии. Бяхме много близо и до това да направим един трансфер в Италия, но в последния момент състезателят реши да избере Испания и всъщност ние не можахме да съдействаме. Има хора, които са реализирали идеята на кампа – да предостави възможност на млади играчи да се развиват в чужбина, което за мен е големият успех.

- Какви са отзивите от участниците в кампа през първите издания, каква част от тях очаквате да се върнат и отново да бъдат част от него това лято?

- Ако сравним първата и втората година – през първата имахме над 220 участници, във втората – над 330. Много голяма част от тези 220 през 2016 бяха на кампа и през 2017. Моето разбиране за кампа е да се предостави една услуга на спортистите, която да включва добър хотел, качествена храна, много добри треньори, уникална екипировка, перфектна спортна база и всичко това трябва да бъде на много достъпна цена. Защото тук идеята на кампа е с идеална цел – децата да отидат в по-добри баскетболни системи и да се развият, да послужим като трамплин за тях. По тази причина опитваме да направим всичко максимално достъпно, а община Габрово също помага много, за да се случи това. Имаме и много партньорски организации, което помага цената да бъде доста приемлива.

- Какво ще кажете на бъдещите участници в IBC?

- Това е едно уникално събитие за България и смятам, че всеки един млад състезател, който има желание да се развива в тази посока, трябва да опита, защото е само веднъж в годината и защото качеството на треньорите и на мениджърите, които идват на кампа, е недостижимо, колкото и добре и качествено да се работи в клубовете. Смятам, че ползите за участниците ще бъдат много големи.

Желаещите да се запишат или да получат допълнителна информация за кампа могат да го направят ТУК