Барселона записа една от редките си загуби в първи плейофен мач в испанското първенство. Каталунците паднаха катастрофално като гости на Валенсия с 61:83 и са на прага на отпадането. 

Момчетата на Йоргос Барцокас бяха неузнаваеми и логично допуснаха толкова тежка загуба. За тях игра и българският баскетболист Александър Везенков, който престоя на терена 13:15 минути, за които реализира само две точки. Той добави още една борба и една асистенция. 

Този двубой беше сравнително равностоен само в първата си част. Барса поведе за първи и последен път с първия кош в мача, но след това инкасира серия от 0:10. Но все пак гостите се посъвзеха и успяха да наваксат изоставането си до края на тези 10 минути и частта приключи при 15:15. 

Но след това на терена имаше само един отбор. Валенсия започна втората четвърт със серия от 7:0, като методично я увеличаваше. В самия ѝ край тя набъбна на цели 15 точки разлика, а Барселона реализира само 11 пункта за цялата част. 

След почивката домакините продължаваха да се забавляват срещу немощния си съперник. В края на третата част авансът им достигна до разгромните 26 точки разлика и отдавна победителят беше ясен. 

Валенсия не намали оборотите и в последната част. Малко преди края на мача домакините водеха с 83:54, което беше и най-големият им аванс от началото - 29 точки. Но в заключителните моменти на двубоя каталунците все пак стопиха седем точки от изоставането си и в крайна сметка направиха поражението си малко по-почетно - 61:83. 

Вторият мач от серията ще е в залата на Барселона в четвъртък другата седмица. В тази серия се играе до два успеха от три мача, така че Везенков и компания нямат право на повече грешки, ако искат да запазят шансове за полуфинала.