Старши треньорът на Анадолу Ефес Ердем Джан е освободен от задълженията си, съобщиха от клуба.

Раздялата с 43-годишния Джан идва по-малко от 24 часа след поражението на Анадолу със 70:96 при гостуването на литовския Жалгирис. Загубата в Каунас остави шампионите за 2021 и 2022 година на 16-о място в Евролигата с 9 победи и 15 загуби.

Джан оглави Анадолу това лято, когато замени клубната легенда Ергин Атаман, който стана старши треньор на гръцкия гранд Панатинайкос. Краткият му престой в истанбулския тим обаче бе съпроводен от серия контузии на ключови играчи, което до голяма степен повлия за негативния развой на сезона до момента. 

Преди да застане на треньорското кормило на Анадолу Ердем Джан бе старши треньор за един сезон на Тюрк Телеком Анкара, с който игра финал в Еврокупата. Преди това той работи един сезон като помощник-треньор в американския Юта Джаз, както и девет години като помощник-треньор във Фенербахче.

От Анадолу Ефес съобщиха, че до края на сезона треньорските функции ще бъдат иззети от помощника на Джан Томислав Миятович. За хърватина това е първо назначение като старши треньор. / БТА