Отборът на българските баскетболисти Бойко Младенов и Деян Иванов КК Сплит преживя невероятен шок, след като един от основните играчи на тима – Тони Ейкинс бе наказан, след като се оказа, че е дал положителна допинг проба. Санкцията вероятно ще бъде една година.

Все още не е съобщено какво точно е употребявал американецът, но почти сигурно става въпрос за наркотични вещества, или по-точно марихуана. Чака се отварянето и на Б пробата.

Допинг пробата е взета след десетия мач от втората фаза на хърватското първенство, но моментът е възможно най-лошият за Сплит. Тимът играе днес втория полуфинален мач с Цибона, след като спечели първия с 95:86. Ейкинс завърши с девет точки, пет асистенции и три борби в тази среща.

Тони Ейкинс има средно по 12.3 точки на мач този сезон, плюс 5.9 асистенции.

Подобен случай имаше и в българското първенство, когато гардът на Левски Ростислав Диков даде положителен тест за употреба на канабис. Наказанието от една година обаче е твърдо сурово според европейските разбирания, като досега не е налагано толкова тежка санкция за наличие на лека дрога.