Новият старши треньор на мъжкия ни представителен тим по баскетбол ще има последната дума, дали да включи в състава за предстоящите евроквалификации натурализиран гард или център. Сигурно е, че ще има нови имена и при мъжете, и в женския ни национален тим, но за подготовката се очаква да бъдат повикани всички американски състезатели с български паспорти.

„Да, при жените ще има една състезателка, която ще бъде натурализирана. За мъжете не искам да споменавам от да кажем тактическа гледна точка, тъй като всички натурализирани играчи, които имаме ще бъдат повикани, даже мисля, че са пратени вече поканите за Джабер, за Роуланд. Може би при обявяването на щаба при мъжете ще бъдат обявени и новите играчи при мъжете, които ще бъдат натурализирани. Идеята е да имаме натурализиран гард и център съответно, и в зависимост от това какви ще бъдат съставите на нашите съперници, то треньорът ще избира дали да включи в състава гард или център”, сподели пред Гонг босът на родната федерация Михаил Михов.

Досега за мъжкия ни национален тим официални срещи са играли Родерик Блекни – в допълнителни евроквалификации през 2007-ма под ръководството на Тити Папазов, Ибрахим Джабер – в евроквалификациите през 2008-ма с треньор Пини Гершон и Ърл Роуланд на Европейското първенство през 2009-та година в Полша пак под ръководството на Гершон.

С български паспорти са и американците: Кейдриън Кларк, Кейзъл Уесън и Андре Оуенс. Още преди години с роден документ се сдоби и гигантът Прийст Лодърдейл. За притежател на български паспорт се спряга и американецът от Барселона Пийт Микел, но процедурата за разлика от останалите не е дело на родната баскетболна федерация.

Най-спряганото име за ново „попълнение” сред натурализираните американци е Джаред Хоман. Центърът на гръцкия Маруси най-вероятно ще получи български паспорт и се очаква да се присъедини към тима за евроквалификациите.