Президентът на баскетболния ни шампион ЛукОйл Академик Валентин Златев напусна доволен спортния комплекс в Правец след първата победа на тима му над Левски във финала на тазгодишното мъжко първенство. Златев отдаде дължимото на съперника, но прогнозира уверено, че до пети мач в серията няма да се стигне, а „студентите” ще спечелят титлата в три срещи.

„Доволен съм несъмнено, когато побеждаваме винаги съм доволен. Но това е първият от многото мачове, които ни остават. Няколко всъщност, надявам се да не са толкова много”, коментира Вальо Златев специално за Гонг.

- В един момент разликата отиваше на повече от 30 точки...

- Проблем. Не разликата 30 точки не е проблем. Проблем е, че я свалихме до 8 и 5 накрая.

- На какво го отдавате? Отпуснаха ли се вашите състезатели?

- Нека да говори треньорът. Ако започна аз вместо него да говоря, ще е...

- От ваша гледна точка?

- Случва се редовно вече, няколко мача това нещо. Явно, че има някакъв проблем и ще го търсим.

- Готов ли е ЛукОйл да издържи серия от пет мача или искате да приключите още на третия?

- Левски е сериозен противник. Не бих искал да казвам нищо лошо, но мисля, че до пет няма да стигаме.

- Т.е. оптимист сте, че ще приключите в три?

- Абсолютно. Друг вариант не допускам.

- А вариант за федерацията по баскетбол?

- Още нищо не съм отказал. В понеделник ще се видим с колегите. Сега току що се договорихме, така че ще обсъждаме в понеделник. Това не е еднолично решение. Всички ме питат мен. Трябва да го вземем колективно.

- Един въпрос за залата. Нищо против тази зала, но не е ли твърде малка за финала? Имаше някакъв вариант тук да се строи нова зала.

- Ще играем в новата в София. Те не са много залите в България, където могат да се играят нормални мачове, така че тя е само една всъщност. Освен Двореца на спорта във Варна разбира се, но ни е далече.

- Барселона ли е отборът, който ще дойде в новата зала, за да играе с ЛукОйл?

- Е, това е неспортсменски въпрос. Ще се борим и тук да строим зала. Дай Боже някога да стане. Плановете ги има. Работни чертежи са направени, така че кризата малко забави нещата.

- Ако приемем вашата прогноза, че ЛукОйл няма да стигне до пети мач и ще стане шампион, ще се бори ли за друг турнир, а не Еврочалъндж?

- Ще се борим разбира се. На най-високо ниво.