Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че очаква интересно вътрешно първенство при мъжете и при жените, и че новото правило за двама българи на терена може само да помогне на родните баскетболисти.

„Аз се радвам, че кризата не ни засегна в такава степен, че отборите да се отказват от участие и да се налага да редуцираме форматът. При мъжете форматът е същия. Има силни отбори. Мисля, че ще бъде интересно първенството. И при жените ще има интрига, защото там отборите са малко повече. Направихме някои компромиси. Българските отбори се научиха да планират средствата си”, коментира Георги Глушков и продължи:

„Далече сме от мисълта, че в България ще дойде Коби Брайънт, за да вземе мястото на някой българин, но в същото време достойните българи да имат място на терена. Да бъдат готови, дори в трудни мачове, когато отидем на Европейско да са със самочувствие. Да сме сигурни, че сме им дали необходимия опит. Трябва да преструктурираме работата във федерацията и да се справим с дефицита, който имаме.”

Колкото до националните отбори, треньорските ръководства и за работата на федерацията в направлението 3х3, Глушков каза:

„В края на този месец на Управителен съвет ще разгледаме националните отбори. Мъжете се представиха добре. Мисля, че успяхме да се представим достойно. При жените е по-различно. Форматът е различен и отборите са много силни. Много отбори останаха зад линията. Мисля, че ФИБА-Европа има вече идеи да разшири формата. Като цяло стрийтболът е по-лесна игра. Такава съм играл капо ученик и това ме е вдъхновявало. Дано се доближим до тези, които искат да играят в училищата. Може би втора година нямаме студентско първенство по баскетбол, а сме имали винаги. Дано студентите са ентусиазирани. Има и залог за голяма надпревара, защото всеки студент си има принадлежност. Мисля, че ще допринесе много за популяризирането на баскетбола като игра.”