„Пожелавам си шампионската титла. То друго не остана. Само това остана и трябва поне да спасим годината, както се казва”, това сподели старши треньорът и спортен директор на Лукойл Академик Сашо Везенков в деня, в който празнува 51-я си рожден ден. Везенков коментира пред Дарик радио и Гонг още борбата за шампионската титла в Националната лига, българите в отбора, евентуално домакинство в полуфиналите или финала срещу Левски в Самоков и дори евентуален финален сблъсък със „сините” в Арена Армеец.

„Пробиването в евротурнирите не е както беше преди години. Много са различни нещата. Вижте в УЛЕБ кои отбори останаха и кои отпаднаха. Съвсем различен е форматът на УЛЕБ. Влизат и 8 отбора от Евролигата. Разберете, че пробивът вече е сигурно само пробив в 16-те, иначе нататък ще стане много трудно. Европа е съвкупност от много неща. Но ние си опитваме. Правим всичко възможно, за да пробиваме. Има вече добри българи. Ще се опитаме да ги запазим- Божидар Аврамов, Чавдар Костов, Янев и всички. Те да бъдат основата”, заяви Сашо Везенков.

За моментното състояние на „студентите” Везенков коментира: „Не мога да кажа, дали Лукойл в момента е по-добър. При всички положения при тези приказки, които слушам от другите отбори, ние сме длъжни да реагираме по някакъв начин и да играем по-добре. Ще го покажем. Ние сме шампионите, а от там нататък всички, които приказват останалите за шампионски титли, трябва да се съобразяват с нас. Малко неприятно е така все едно отборите на Левски и Балкан са шампионите, и ние от другата страна чакаме, за да можем да ги сменим.”

Старши треньорът на Лукойл Академик е останал много доволен от двете проверки в Македония в края на миналата седмица. „Мога да кажа, че това са най-добрите мачове и срещу най-добрия съперник, които изигра нашият отбор от момента, в който аз поех отбора. Доволен съм от всички момчета. Знаят за какво става дума. Климатът е изключително добър в отбора, видяхте го с очите си. Надявам се от тук нататък само по-добре да става.”

Везенков за титлата, българите, домакинство в Самоков и финал с Левски в Арена Армеец

източник: Gong.bg, Валентин Грънчаров

Везенков стои зад позицията си, че Лукойл смята да домакинства на Левски при евентуален сблъсък на полуфиналите или финала в Самоков. „Аз казах, че полуфинал и финал, ако играем с Левски, ще го играем в Самоков”, повтори спортният директор на шампионите.

На въпрос химера ли е да се играе някой ден финал с Левски в Арена Армеец и да има достатъчно публика за мащабите на българския баскетбол, Сашо Везенков отговори: „За мен Арена Армеец е най-хубавата зала и най-доброто място, където може да се играе един финал. Ако Левски са съгласни да се изиграят всички мачове в Арена Армеец, аз не виждам някаква пречка.”

Колкото до строежа на нова голяма зала в Правец, Везенков сподели: „Всичко е въпрос на време. Имаме предварителни разговори. Не само залата, а догодина базата ще бъде променена още повече. Имаме доста неща, които да направим. Правим ги постепенно и всяка година по нещо. Залата я виждам да стартира някъде до края на годината. Догодина имаме още много неща да пооправим около базата, така че тя наистина да е най-добрата в България и да отговаря на всякакви европейски изисквания.”