Управителният съвет на БФ Баскетбол разреши на Лукойл Академик да играе, където поиска, своите мачове от полуфиналния и финалния плейоф в първенството.

На заседание днес, в точка Разни, УС „прие“ че залата на шампионите в Правец не отговаря на изискванията по Наредба, за капацитет от 1200 души. Интересното е, че въпросната наредба бе приета от УС на БФБ с решение 21/17.09.2013г. и променена и допълнена с решение 23/22.11.2013г, което означава, че въпросният факт, че залата в Правец не отговаря на изискването, е бил ясен доста преди днешното заседание на УС.

Според друга точка от Наредбата обаче, точка 30.2., в извънредни случаи се допуска някоя среща от НБЛ да бъде изиграна в друга лицензирана от Комисията по материално-техническата база към БФ Баскетбол зала, по решение на Главния мениджър на НБЛ на основание мотивирано искане от БК придружено с документ, удостоверяващ невъзможността срещата да бъде изиграна в официално заявената зала и внесена такса за промяна в размер на 500лв. Ако предложението е за провеждане на срещата в зала, находяща се в друго населено място, то за промяната се изисква и писменото съгласие на гостуващия клуб.

По точка Разни от днес, 27 март 2013, УС прие, че БК Лукойл Академик може да избира според предстоящия съперник подходяща зала за провеждане на домакинските си срещи от този етап.

Не става ясно, дали Лукойл ще плаща въпросните 500 лева такса за промяна на залата, и дали ще иска съгласието от своя съперник, „гостуващия клуб“, както е по Наредбата, приета през септември, и допълнена през ноември.

Друг любопитен факт е, че до разискването на темата се стигна, чак след като старши треньорът на Лукойл Академик Сашо Везенков в ефира на Гонг обяви, че иска „студентите“ да играят плейофите в „Арена Самоков“, а не във вписаната от отбора му като втора зала в първоначалната заявка за НБЛ „Универсиада“ в София.

Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков, който обяви решенията на Управителния съвет, не спомена на журналистите за точка Разни, и гласуваното предложение, свързано с Лукойл Академик.

На своето редовно заседание Управителният съвет на БФ Баскетбол прие още предложените промени в Дисциплинарния правилник, в който бяха заложени по-тежки санкции за различни дисциплинарни провинения. УС прие е ДП да се добави текст в договорите с националните състезатели за мъже и жени, който засяга дисциплинарни прояви, неспазване на спортен режим и т.н. и възможността те да бъдат глобени в размер до сумата за получаване за ангажимента си с националния отбор.

Управата разисква и казуса с избора на нов национален селекционер при мъжете.

Приет бе и Годишният финансов отчет на БФ Баскетбол за 2013г.