Българският център Васил Евтимов се завърна в родината за кратко. Той напусна украинския отбор, за които игра за последно, тъй като вече месеци наред е измъчван от травма в петата. Васко признава, че болката не му позволява да дава всичко от себе си, и не е полезен за отборите, в които играе, затова е взел решение да направи пауза, за да се излекува напълно. Заради френския си паспорт Евтимов има пречки да се състезава за България, но заяви, че повече от всичко се надява да получи разрешение и това лято да е с националния отбор на Европейското първенство в Полша, естествено, с брат си Илиян.

Вчера Васко, който започна сезона с екипа на Левски, изгледа победата на „сините” и живо се вълнуваше от случващото се на терена, а именно – успех с продължения над Черно море. Ето какви бяха впечатленията му след срещата:

„Мачът беше невероятен. Първото полувреме не беше много добре за Левски, имаше доста недоволни хора в залата, понеже сме домакини. Но второто полувреме показаха различна игра, с много добро настроение в защита играха, и в нападение си подаваха добре и мачът вървеше по различен начин. Можеха да спечелят и без продължения, но в баскетбола продълженията се гледат с голямо удоволствие от публиката. Много се радвам, че спечелихме накрая.”

Запитан каква е разликата между Левски от началото на сезона, когато Евтимов игра за „сините” и сега, той отговори:„Няма много голяма разлика, може би в борбата под коша, забелязах, че много не се борят, но днес и Торо имаше проблеми с фаулове. Но загубиха някои борби в нападение, които Варна взеха. Но в края на мача всеки гледа кой е спечелил. Левски победи в мача и това е най-важното.”

Какво се случва в кариерата на Васко в момента? „Моята кариера в момента е в пауза, аз искам да се излекувам, петата ме боли вече от четири месеца. Пробвах да играя в два отбора, но просто съм вреден във всеки отбор, в който играя. Не съм бърз, много съм бавен, на един крак ми е много трудно да играя. Един автомобил, като има спукана гума, трябва да се смени. Не мога да си сложа чисто нов крак, но мога да го излекувам, и това е най-важното. Искам да отида в Америка другата седмица, да се излекувам. До един-два месеца сигурно пак ще се върна в България, за да поддържам форма с тренировки, и да се подготвям за Европейското първенство, което с нетърпение чакам, да ми дадат отговор за мен и България.”

Лечението на Евтимов стартира във вторник с инжекция кортизон в петата. Той се надява да се наложи само една инжекция, но това зависи от процеса на възстановяване. „Без тичане и без да пипам топка, защото ако имам топка, ще искам да стрелям, да тренирам, да тичам, а аз не трябва да правя това,” заяви той.

Евтимов, който прекара част от кариерата си във френския Вильорбан, коментира и настоящия треньор на тима Венсан Коле, който бе избран и за национален селекционер на Франция. Васко не трябва да попада в националния на втората страна от паспорта си, ако иска да играе за България. „Аз лично преди месец ходих при него (Коле), да го помоля да тренирам с отбора седмица, или десет дни, а той ми отказа, което ме изненада, разочарова ме. Мисля, че няма да ме селекционира за Франция, което е добре за България,” отбеляза Васко.

„Аз съм много оптимист и се надявам да не ме вика за Франция, защото искам да играя за България. За мен ще бъде много по-голяма чест да играя за България, отколкото за Франция. Аз никога не съм се гордял с Франция, гордея се с България, аз съм българин и искам да помогна на България,” патриотично завърши Васил Евтимов.