Босът на ЛукОйл Академик Валентин Златев застава зад кандидатурата на настоящия изпълнителен директор на баскетболната федерация Георги Глушков за президент на централата. Златев се срещна снощи в Правец с хора от Управителния съвет, за да обсъдят бъдещето на баскет-федерацията.

„Моето лично становище и желание беше г-н Златев за оглави федерацията. Неговите служебни ангажименти, особено за в бъдеще при преструктурирането на ЛукОйл той ще заеме по-голяма длъжност и може би няма да е в България. Той отказа да стане президент на федерацията, но се ангажира да помага и даже изложи някои от своите виждания по този въпрос. За президент на федерацията, тази група от хора, в която сме се обединили, ще издигнем кандидатурата на Георги Глушков. Според мен консенсус има, но понеже живеем в болно демократично време, предполагам, че ще има и други групи от хора, които ще издигнат други кандидатури. Но така авторитетни баскетболни хора се обединихме около тази идея”, коментира събитията от срещата един от най-влиятелните хора в родния баскетбол Симеон Варчев.

„Ако трябва да съм точен - кандидатурата на Георги Глушков, я издигна г-н Златев и се ангажира да помага организационно и финансово”, добави Варчев.

За другите имена, които се споменаваха в медийното пространство, сред които тези на Валентин Михов и Николай Цанев, Симеон Варчев сподели: „Обсъждахме ги в кулоарите, но на самото заседание – не. От нас никой не е говорил с Коста Илиев. Той е един прекрасен организационен работник Беше доста години и във ФИБА, но засега не стои в нашето полезрение като перспектива.”

Най-вероятно Общото събрание на централата ще се проведе по време на Европейското първенство до 18 години във Варна.