Старши треньорът на Рилски спортист Александър Тодоров не спести критиките към своите баскетболисти след днешното поражение от Черно море у дома, което ги остави твърдо на пето място в крайното класиране след редовния сезон в НБЛ. Тодоров сподели много любопитни неща за играта на отбора след спечелването на Балканската лига точно преди месец, и обясни на какво се дължат по-слабите игри напоследък.

Относно двубоя с Черно море, Тодоров заяви: „Черно море беше една класа по-добър от нас днес. Още десет части да бяхме играли, нямаше да ги настигнем. И аз смятам, че трябваше и физически, и тактически да ги надиграем, но се получи точно обратното. Те на нас ни правеха бързи атаки с двама играчи по 2.12. Допуснахме премного грешки в защита, по-малко от 20 борби овладяхме, а в нападение играхме цял мач заслон-контразаслон, което не може да донесе резултат за 40 минути. Имаме 10 асистенции общо, а средно правим по 18.„

Къде всъщност е проблемът за Рилски спортист? „Генерално проблемът почна точно след Балканската лига. Защото е много зле, когато се спечели някакво състезание, което първо никой не е очаквал, второ е по средата на сезона. Срещу Спартак и Левски играхме ужасни мачове, в които някак си бихме, но играхме съвсем различен баскетбол от това, което играхме до 25 март. Играчите се помислиха за звезди, за непобедими, почнаха да се разхождат из Самоков като Освободители на града. Вече почнаха и някакви скандали да излизат около нас. Ясно е, че така не може да продължава.”

Рилски спортист обаче ще се бори до край, категоричен е младият треньор: „Ако има нещо добро в това поражение е, че ще ни свали на земята. Ще почнем като номер пет, остават ни два мача, които не са важни, ще играем с юношите. Ще се приготвяме за плейофите, дали Варна или Спартак, ще разберем другата седмица. До последната секунда на плейофите няма да се предаваме, никога няма да се предаваме.”

„Момчетата, които вярваха в някакъв режим, сега не мога да ги събера от кафенетата в Самоков. Има четири-пет баскетболисти, които водят такъв начин на живот. Не бе реален този успех в Балканската лига. Не бяхме ние най-добрият отбор в нея, за да я спечелим. Ето, Черно море ни би, а не игра на Финалната четворка. Имаше пет-шест по-добри отбора от нас. Винаги, когато се получи нереален успех, моята работа е да ги сваля на земята. Трудно е обаче. Мисля, че днес вече са свалени и от утре ще се държат, както го правеха преди 25 март. И ако се държат, както аз им казвам, мисля, че ще има какво да покажем в плейофите,” обеща Александър Тодоров.

Звездата на Рилецо Травис Питърсън също бележи сериозен спад във формата си, като според наставника му, единствената причина е умората от изиграните 67 мача до момента. „Това са 67 мача, в които Травис Питърсън е единственият ни център, играе по 40 минути. Спадът при него е вече физически, в резултат на голямото натоварване. Аз съм решил да играем на два, на три фронта. Аз взех финалното решение да играем в Балканската лига. Това е проблемът с Травис Питърсън. Проблемът е само в натоварването,” заяви Тодоров.

За добрите включвания напоследък на Асен Саралийски, македонският специалист отбеляза: „Атила Сантош е 212 сантиметра, Душан Йелич е 212, Асен Саралийски е 196. Невъзможно е да играе срещу тях. Може срещу Левски, когато пази Казлаускас, който не влиза под коша. Той вкара днес, но в защита не се получи. Сърцат е, бори се, тренира максимално, но срещу Варна не може. Днес ми бе последната карта от ръкава, но и това не бе достатъчно. В предишния мач той игра чудесно в двойка с Травис Питърсън. Той обаче не решава проблема ми с Травис Питърсън. Затова имаме цял сезон проблем с борбите. Това ни е генерален проблем, но имаме други силни страни, които днес за съжаление не се проявиха.”

За проблемите в графика на Арена Самоков, които снощи разбуниха духовете на Рилски спортист и младежкия национален отбор по волейбол, Александър Тодоров бе лаконичен, като отказа да обсъжда надълго виновника за всичко – управителят на залата. „Най-мразя да си имам работа с посредствени хора с пигмейски ум, а в случая е точно така. Как мога да се разбера с някой, който не е на същото интелектуално ниво като мен. Не отива да говорим за Иван Върбев 10 минути на пресконференция,” завърши Тодоров.