Старши треньорът на баскетболния Левски Тити Папазов отговори на спортния директор на Лукойл Сашо Везенков за обвиненията, че ръководи федерацията по баскетбол. „Смятам, че няма никакво напрежение и всичко това, което се случи с Ботевград и неуредиците, може и носим някаква вина независимо, че всичко бе консултирано с техния фенклуб. Смятам, че сега предстои коректна финална серия естествено с много битка на терена. Но по никакъв начин няма да има напрежение по оста фенове, организация на мачовете и това колко фенове ще влязат и на какви цени“, заяви Тити Папазов пред Гонг.

„Независимо от скандалите и лошите неща, които се случиха и напрежението, което съпътстваше плейофите до момента, не можем да не отчетем факта, че това е най-интересното първенство. Първенство, в което новата зала в Ботевград се напълни с 5 хиляди души и това е над всичко. Да, имаше и лоши моменти, ние сме все още една изостанала балканска държава спрямо европейските стандарти. Не разграничавам себе си от този клуб. Това може би влияеше“, каза още Тити дни преди първия финален мач, който е на 24-и май в Самоков.

„Но искам да погледнем от добрата страна. Като цяло имаше хубав баскетбол и баскетболна интрига. Нека да гледаме позитивно. Аз лично за себе си съм спокоен. Ще бъде приключило тържеството на Левски на 23-и вечерта. На 100% за съжаление на моя колега в добри смисъл на думата го казвам естествено, ще бъда на 100% отдаден на финала. 100-годишнината за мен е кауза, аз си гледам отбора и смятам, че щом сме го докарали до финал и от 0:2 сме се спасили, значи съм свършил нещо и аз добре. Още повече съм спокоен за този финал, тъй като Сашо Везенков каза, че предпочита Балкан на финала, значи счита Левски за по-сериозен противник“, заяви още Папазов и продължи:

„На тази приказка, която той е казал, народът и по-умните от нас са казали: Крадецът вика- дръжте крадеца. А не управлявам българския баскетбол, аз управлявам баскетболен клуб Левски. Естествено не сам, а с помощта на изключително стабилен собственик и с добра организация. И това, че не се давам, и това, че реагирахме и реагирахме и докарахме чужди съдии, защото бях много опарен миналата година в петия мач, той знае, че тези съдии бяха заявени за тях. Може да се извиня на ръководството на Балкан, че се надценяваме, но не сме очаквали, че ще играем пети мач. Ставаше дума за петия мач, който ще играем с Лукойл.“

„Мога да твърдя, че българските съдии не са корумпирани, а са честни. Те обаче се страхуват. За съжаление страхуват се от мен, но най-много се страхуват от Сашо Везенков. Това е истината. Най-голям респект имат от г-н Везенков, после от мен и така по стълбицата. Тъй като в първия мач и особено във втория мач в първата четвърт имаше допуснати доста грешки от съдии, които съм убеден, че са кристално чисти, но бяха допуснати грешки. Сега съм убеден, че е било правилно решение. Има поне две ситуации, в които Балкан може да има претенции. Заявката беше пусната за петия мач с Лукойл. Напрежението върху българските съдии е много голямо. В петия мач с Балкан видяхте поведението на Ацо Тодоров. В първите два мача на всяка ситуация беше върху съдиите. Това е въпрос на респект. Вината, за да бъде такова съдийството в България имаме и ние“, сподели още Тити Папазов.

„Естествено, че сме съгласни за съдии на ниво Евролига. Никъде не сме написали от кой регион искаме да бъдат. Ако трябва да сме обективни гръцките съдии са най-близки до г-н Везенков, който е със сериозни позиции в Гърция. Нека да стигнем до пети мач и ако могат да дойдат тези от финала на Евролигата в Милано, нека да заповядат. Ние сме поставили желание, че искаме чужди съдии. Единствено Ацо Тодоров помоли да не са от Сърбия и Черна гора и аз честно поисках, ако има от Сърбия и от друга страна, да са от другата страна“, коментира наставникът на баскетболния Левски.

„Ако човек иска да намира под вола теле, може да дойдат съдии от НБА и да допуснат грешка. Съдиите може би имат основания да се сърдят, но ако може това да им е обица на ухото какво поведение трябва да имат. Тяхното поведение предопределя и поведението на треньорите. Грешки се допуснат, важното е да не са злонамерени. Такива определения, че аз командвам българския баскетбол са несериозни и години наред авторитетът на Лукойл и тяхната класа им помагаше много. И има един мач, от окйто трябва да се срамуват. В Самоков, когато на полувремето г-н Везенков заплашва съдиите и после 16 минути Лукойл нямаше фаул и спечелиха, така че след това няма право да има претенции към съдиите. Но когато човек има участие в такова действие, не бива да има претенции", каза още Тити и продължи:

„Нека сега да заровим томахавките и да направим една добра серия. Не е необходимо сега още преди да е започнал финала да се правят тежки умозаключения, защото смятам, че имам най-много дар слово и най-много неща знам, така че да не дърпат дявола за опашката и да не си отварям аз устата.“

„През 2002-а година при 2:0 за Левски на полуфинал, а после Лукойл изравниха, тайно вечерта преди мача само Атанас Тонев, Коста Илиев, Стефан Станев, Камен Тошев са знаели, че ще бъде доведе съдия от чужбина. За мое огромно съжаление и ръководството на Лукойл е знаело. По-добре да кротуват. Има неща, които човек не трябва да забравя. Нека гледаме напред и да се стараем да сме по-позитивни, защото всеки може да каже за другия нещо негативно. Да играем баскетбола и който заслужава повече, да победи. Смятам, че двата тима са равностойни. Убеден съм, че ще направим празник, само да сме по-позитивни. Днес е Свети Константин и Елена, изненадващо още не ми се е обадил да ме поздрави, може би не знае. От днес само позитивно и напред“, завърши Тити Папазов.