„Мечтал съм за феновете на футболните Левски и ЦСКА”, призна капитанът на ЛукОйл Академик и българския национален тим Тодор Стойков в интервю за предаването „Гол Линия” по Дарик Радио.

„Със сигурност, ако имахме такива привърженици, щеше да ни е много по-лесно. Когато един отбор има ядро от фенове, които го подкрепят постоянно, то те ще носят по-голям заряд по време на мачовете. Мечтал съм за това! Не знам, дали ще ми се случи някога”, сподели Стойков.

Състезателят на ЛукОйл сподели, че като всеки друг спортист мечтае за успехи. „Това е моето желание, това желаят и моите съотборници. Ще направим всичко възможно един ден и ние да празнуваме така, както бившите баскетболисти на ЛукОйл ще направят в понеделник”, каза Стойков. На 5-и ноември ще се отбележи 50-годишната от първия европейски финал, както и годишнина от финалите през 1958 и 1959 година, в които участваха именно АСК Рига и Академик, когато българският тим загуби двубоите за титлата. След три дни „студентите” ще получат шанс за реванш, макар и 50 години по-късно.

„Нека обаче първо да помислим за настоящите мачове, а не да слагаме купата в тигана. Нека да видим, дали ще се класираме за финалите на турнира за Купата на УЛЕБ”, остана реалист най-добрият български баскетболист и пожела на екипа на Гонг да отразява финалната осмица в Торино тази година.

„Резултатите ще покажат, дали съставът ни е по-силен от миналогодишния. Ако успеем да минем групите и да стигнем още по-напред, значи сме добър отбор. Но първата година с Прийст Лодърдейл и Брайън Смит беше най-силна за Академик. И може би тогавашните успехи все още поддържат интереса към нашия отбор”, смята Стойков.

Според Стойков българският баскетбол ще спечели много, ако Пини Гершон стане национален селекционер. „Ако Пини Гершон поеме националния, със сигурност ще станем известни в цял свят. Ако трябва да съм честен, не мисля, че той ще дойде. Но може и да приеме, кой знае?! Ако това се случи, ще се радвам наистина много”, каза капитанът на „студентите”.

Както е известно, израелският специалист определи Стойков като един от най-добрите баскетболисти в света. „Нека това коментират тези, които ми завиждат”, заяви състезателят.

Капитанът на националите разкри, че мачовете, които не може да забрави са много, но двата най-значителни успеха са срещу Динамо в Москва и срещу Реал Мадрид. „Тези две победи са невероятни. Може тази година пък да победим отбори, чиито имена също ще се наредят до тези на Реал и Динамо”, заяви Стойков и добави: „Ние винаги излизаме за победа. Аз не мога да играя за загуба”.

Националът каза, че възнамерява още 3-4 години да се занимава с баскетбол. „От по-рано навлязох в спорта. Може би вече идвам в повече на някои хора. Но смятам, че още 3-4 години мога да поиграя”, каза баскетболистът.

Стойков отговори на въпроса, дали един играч може да смени треньора си, по следния начин: „Никога няма да забравя преди няколко години, когато дойде един треньор (Драшко Проданович) и той искаше Лодърдейл, който беше голямата звезда тогава, да тренира два пъти дневно, но той все пак е висок 222 см и нямаше тази физика, за да го прави. Наставникът го изгони от тренировката. Тогава ние останалите застанахме зад Прийст и Брайън и в последствие треньорът си подаде оставката, но иначе не мога да сменя никой сам. Аз съм само един играч”.