Ръководството на БК Балкан прие с голяма доза неудовлетворение отговора от НБЛ на реакцията на клуба по повод събитията на мача във Варна между домакина Черно море и Балкан. Ето част от мотивите.

Първото нещо, което предизвика несъгласието на клуба, е видът и размерът на наложеното наказание на Черно море Порт Варна. То се изразява в глоба от 400 лева на клуба домакин "за осигуряване на недостатъчна охрана по време на среща". Прави впечатление нееднаквият аршин на ръководството на лигата за подобни по съдържание мотиви. Според шефа на ТЕСИ НБЛ Иван Ценов бой над фенове, за който има и медицински удостоверения, струва 400 лева. А за скандиране "Мафия! Мафия!" глобата е по-висока. Такава от 500 лв бе наложена на фенове на Рилски спортист предишния сезон.

И друго. Дали с това изявление от страна на изпълнителния директор на лигата се дава право на феновете да се бият по трибуните!? Въпросът има и друга страна - как Ценов и шефът на БФБ Георги Глушков ще накарат същите тези фенове да подкрепят националните отбори това лято, като хем са бити, хем ограбени, а за това въобще не се споменава в декларацията на Варчев?

Второ. Ценов споменава, че саморазправата с двама от играчите на Балкан - Иван Лилов и Павел Маринов, е била 21.30 мин. преди мача, а дежурният - по правилник - влизал в залата в 20-та минута. Дали това означава, че публиката на домакините може да изразява претенциите си по агресивен и стигащ до физическа заплаха натиск до 20 минути преди началото на срещата, а след това няма да има такова право? Варчев нищо не споменава за това в своя отговор. И дали само думата на Стефко Станев - дежурния делегат, е важна? Очевидно е, че мнението на отбора на Балкан, в който има национални състезатели, не важи въобще!

Трето - за рефера Мартин Хорозов. Защо мнението на национални състезатели от Балкан не важи пред обяснението на един съдия? Защо никой от лигата или от БФБ не потърси тяхното мнение? И защо съдийската колегия застава зад един рефер, за когото от видеоматериала ясно се вижда, че първо говори с Тресач, а след това е последвалата реакция на Иван Лилов!? Тук е моментът да се спомене, че БК Балкан вече е подготвил декларация до ФИБА Европа, тъй като на Хорозов в най-скоро време му предстои да полага изпит за международен съдия. И дали въпросният Хорозов е рефер, протежиран от клуба от Варна, и особено от самия Симеон Варчев?

Четвърто - за промяната на часа на мача. Според Иван Ценов е направено във вторник. Но отговорът на служителката в НБЛ Сандра Велчева е пристигнал в Ботевград в четвъртък. Което означава, че за да отговори на този мейл, на Велчева са били необходими цели 48 часа. Варчев споменава, че не са имали подобно искане, Иван Ценов казва, че са имали. Кой лъже?

И пето. В отговора на НБЛ въобще не се споменава за действията на старши треньора на Черно море Порт Варна Денислав Коцев. А според БК Балкан именно той носи огромна отговорност за възникналите скандали, като със зле завоалираните начини нагнети огромно напрежение преди срещата. Дали това е било съгласувано с целия щаб на варненския клуб, също е важно. Това, че че Варчев отрича подобна възможност, не трябва да се приема като чиста монета. Константин Папазов бе наказан за 4 мача за подобни провинения. За Коцев, вероятно, това не важи. Или, по-точно, за тези, които му пазят гърба.

Естествено феновете на Балкан, които са потърпевши от скандала във Варна, се чувстват обидени и незащитени от цялата ситуация - и от скандала във Варна, и от реакцията на домакините, както и от отговора на НБЛ. А и други ботевградчани, присъствали на тази среща, сред които членове на ръководството на БК Балкан, определят случилото се като предварителна постановка от страна на домакините.

ОТ БК Балкан също не искат война с клуба от Варна. Но търсят еднакви критерии за отношението на БФБ и на НБЛ към всички клубове. Което в последно време не се спазва от техите ръководства.