Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига в лицето на главния мениджър Иван Ценов отговориха на Балкан относно декларацията, която клубът разпространи след двубоя с Черно море. От нея става ясно, че Съдийската комисия е разгледала жалбата на ботевградчани и няма съмнение относно коректността на отсъждането на нарушението и начина на посочване на извършителя на нарушението, което бе посочено в ситуация, засягаща съдията Мартин Хорозов.

Ето пълния текст на писмото от НБЛ до Балкан:

ДО

Изп. директор на БК Балкан

Цветан Луканов

Уважаеми г-н Луканов,

Във връзка с изпратена от Вас декларация на 31.03.2014 г., искаме да Ви уведомим, че посочените от Вас ситуации са разгледани от Съдийската комисия, в присъствието на Главния мениджър на НБЛ и също така декларацията заедно с доклада на дежурния представител и видеозапис от срещата (който е с добро качество и добър звук) са предоставени на Главния арбитър, г-н Валентин Лазаров.

По отношение на цитираната от Вас ситуация, засягаща съдията Мартин Хорозов, становището на Съдийската комисия е, че няма съмнение относно коректността на отсъждането на нарушението и начина на посочване на извършителя на нарушението – Джордже Тресач.

Относно възникналата ситуация между феновете на БК Балкан и БК Черно море Порт Варна, отборът домакин е наказан съгласно чл.42.14 от Наредбата на НБЛ: „За осигуряване на недостатъчна охрана за среща”, в размер на 400 лв. Бихме желали да Ви напомним, че съгласно чл.17 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия (ЗООРПСМ) и чл.12.5 от Наредбата на НБЛ, отговорникът на феновете трябва да влезе във връзка с отговорника по сигурността на организаторите (домакините) на срещата.

Ситуацията, която е възникнала 21.30 минути преди началото на срещата не е отразена от дежурния представител в доклада на срещата, тъй като съгласно Баскетболния правилник съдиите и комисарят трябва да са съответно на терена и на секретарската маса 20 минути преди началото на срещата.

Във връзка с Вашите твърдения за нарушения на чл.29.5 от Наредбата на НБЛ- за искане на промяна на часа на срещата от страна на БК Черно море Порт Варна, Ви уведомяваме, че категорично няма нарушение, тъй като заявлението за промяна е постъпило на 25.03.2014 г./вторник/, съобразно изискванията на Наредбата на НБЛ. От друга страна,няма фиксиран срок за уведомяване на отборите участници и служебните лица ангажирани за срещата, които в конкретния случай са уведомени от страна на НБЛ на 27.03.2014 г./четвъртък/.

Надяваме се,че напрежението между двата клуба ще остане в рамките на изминалия вече мач и отбори с дългогодишни традиции като тези на БК Балкан и БК Черно море Порт Варна ще показват възможностите си само на баскетболния терен.

С уважение,

Иван Ценов

Главен мениджър НБЛ гр.

София 03.04.2014г.