Ръководството на ОДМВР- София разпространи днес уточнение във връзка с възникналия инцидент в зала "Арена Ботевград" на 16 януари на почивката по време на баскетболния двубой от четвъртфиналите за Купата на България между Балкан и Левски Лукойл.

По решение на ръководството на баскетболен клуб Балкан охраната на спортното съоръжение и опазването на вътрешния ред беше поверено на 10 охранители от частна охранителна фирма и 15 стюарди, назначени от отбора домакин. 

След като от клуба не е проявено желание за вътрешна полицейска охрана на срещата, с цел обезпечаване на обществения ред на територията на град Ботевград и направленията на придвижване на привържениците на отборите, по предварителен план на ОДМВР-София са били включени 35 полицаи от ОДМВР - София и допълнително придадени 30 служители от дирекция Жандармерия. 

Около 19:40 часа в спортната зала възниква масово нарушаване на обществения ред, последвано от сбиване между привърженици на двата отбора. Служителите на МВР, разположени групирано към прилежащата територия на спортното съоръжение, реагират мигновено и предотвратяват разрастването на тежки инциденти, застрашаващи здравето и живота на множество хора, както и причиняването на сериозни материални щети. Това налага по неотложност, до приключване на срещата, охраната да бъде поета и осъществена от органите на МВР.

След овладяване на ситуацията и възстановяването на обществения ред в залата, са снети свидетелски показания и извършен преглед на видеозаписи. Установени са двама членове на противостоящите агитки - инициатори на произтеклите стълкновения. 

След края на срещата мъжете са отведени в РУ - Ботевград и задържани със заповеди за срок до 24 часа. За извършените нарушения са образувани административнонаказателни преписки съответно по чл. 21, т.3 и чл. 21, т.6 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. 

Със заповеди за принудителна административна мярка от началника на РУ- Ботевград, на двамата задържани са наложени санкции в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от една година.

Продължават действията по установяване и налагане на санкции и на други лица, съпричастни към извършените нарушения, се казва в съобщението от пресцентъра на МВР.