Най-интересният четвъртфинален плейоф от мъжкото баскетболно първенство днес бе в зала „Христо Ботев”, където ЦСКА посрещна с големи амбиции Балкан. Напрежението обаче бе предизвикано не от ситуацията на терена, а от феновете по трибуните. За пореден път „червените” привърженици показаха, че нямат допирни точки с баскетбола. Секунда преди началния съдийски сигнал на главния рефер Владимир Атанасов, агитката на ЦСКА, състояща се предимно от тийнейджъри, нападна ботевградските фенове в другата страна на залата. Скандален бе фактът, че съдийската тройка изобщо реши да изведе баскетболистите на терена, след като в залата нямаше нито един полицай, нито друг представител на реда.

Все пак след близо 20-минутно прекъсване, и усилията на целия отбор на ЦСКА, феновете бяха укротени, като повечето от тях дори напуснаха залата. Да края на двубоя „армейците” бяха подкрепяни от 15-20 души, докато стабилно присъствие от ботевградчани скандираше непрестанно за своите любимци.

Те определено не ги разочароваха, като до последната минута момчетата на Георги Младенов диктуваха действията на паркета. Благодарение на добрата си игра във всички фази, Балкан натрупа аванс от 20 точки на полувремето – 50:30. Особено силни изяви имаше гардът Павле Болковац, който завърши с 28 точки (5 тройки), шест асистенции и пет борби. В типичния си бърз стил на игра, „зелените” откраднаха цели 19 топки от своя противник и не му оставиха шанс на контраатака.

ЦСКА бе малко по-деен през второто полувреме, но баскетболистите на Росен Барчовски бяха много изнервени от изстъпленията в началото и от пасива в резултата, и го показваха с действията си. Лидерът на тима Христо Николов не издържа и удари в лицето Атанас Радев, а „армейците” бързо трупаха нарушение след нарушение.

В заключителните две минути гостите си поиграха допълнително с нервите на ЦСКА, като задържаха топката по 24 секунди, без дори да се опитват да атакуват коша, и демонстративно преостъпваха владението й.

Освен Болковац, силен мач изигра и Любомир Лилов, завършил с 15 точки, пет борби и пет откраднати топки. Дуейн Мортън реализира 18 точки, като само още трима играчи на Балкан успяха да поразят коша на ЦСКА.

За домакините с 23 точки се отличи Джош Уошингтън, гардът обаче вкара само осем от 17-те си опита за кош от игра. Живко Стоянов добави 14 точки, но и от състава на ЦСКА само седем играчи записаха името си в точковия актив.

На полуфинал Балкан ще играе срещу Левски, като плейофът се играе до три победи от пет мача. Първите две срещи са в София на 5 и 6 май, след това има два двубоя в Ботевград на 9 и 10 май, а евентуалният пети мач отново ще е в София на 13 май.