Страхотен скандал се разгоря около генералния мениджър на ЦСКА Емил Коен и компанията спонсор на клуба – Коен Груп. Икономика ТВ разпространи официално съобщение до медиите, в което представя подробности по разследване поръчано на американската компания IVI TRADING. Според телевизията са установени смущаващи факти, които поставят под съмнение реалната самоличност на известния бизнесмен с еврейски произход Емил Коен.

По поръчка на ИКОНОМИКА ТВ, американската компания IVI TRADING направи официално проучване на COHEN GROUP LLC. Резултатите от него стигнаха до името Емил Николов Бояджиев, който е регистриран брокер на Българска стокова борса. Едно и също лице ли са Емил Бояджиев и Емил Коен, дали Емил Коен е представител на големи международни компании, както той твърди в публичното пространство – тези отговори търси разследващият екип на ИКОНОМИКА ТВ, който подготвя серия от репортажи по темата”, се казва в официалното съобщение.

Представяме ви откъс от материала на Икономика ТВ:

„Според изявленията на представителите на компанията и публикации в българската преса,"Коен груп" участва в пазара на недвижими имоти в международен мащаб и е представена в 33 страни в Европа, Азия, Африка и Америка. На първите три континента, както и на Карибите, холдингът има регистрирани фондове за инвестиции в недвижими имоти, а в доста от страните на Стария континент инвеститорът реализира проекти. Ако евентуалният инвеститор, посещаващ сайта, разгледа проектите на компанията ще остане крайно изненадан от факта, че от общо над 100 обявени проекти, може да разбере подробности само за четири, като два от тях са в България, един в Румъния и един в Русия. След подробно разглеждане на четирите проекта изненадата е още по-голяма - три от тях имат абсолютно еднакъв дизайн, конструкция и технически параметри. Разследващият екип на “Икономика ТВ” безуспешно потърси контакт с офисите на “Коен груп” по света.

При проверка в регистъра АПИС установихме, че всъщност собственик на Професионален Баскетболен Клуб “ЦСКА” АД е фирмата “Коен груп Ню Йорк” ЕООД, с регистрация в София.”

Самият Емил Коен коментира в Спортно Шоу Гонг публикацията така:

„Знам за тази информация. Това е атака срещу нашата група. Ние съдим Тера Груп в Ню Йорк за милиони долари, а те притежават въпросната телевизия. Не знам в какво ни обвиняват. Правят си медийна кампания и реклама на телевизията. Притеснявам се единствено как собствениците на компанията в Ню Йорк ще приемат това и дали ще останем да работим в България. Ако заради една подобна кампания не останем в България, ще е много лошо. Не можем да говорим с подробности, защото има конфиденционалност в съдебните дела.”

Генералният мениджър на БК ЦСКА Емил Коен отговори и на въпроса дали Емил Коен и Емил Бояджиев са едно и също лице: „Да. Горд съм с това. Бояджиев е фамилията на биологичния ми баща, който почина преди години.”