Вече бившият старши треньор на баскетболния ЦСКА Росен Барчовски заяви, че е сгрешил с мълчанието си относно проблемите на „червените” в последните месеци, но го е направил заради самия клуб. Барчовски ще съди президента на клуба Георгиос Стерянопулос за нарушения си договор и заяви, че спасението за ЦСКА е създаването на инициативен комитет от бивши баскетболисти на „червените”, защото в момента чисто юридически не може да се направи нищо, за да бъдат спряно гръцко-сръбското дуо, което управлява клуба.

„Вълнувам се, извинявайте”, започна емоционалното си изказване Барчовски пред многобройните журналисти. В залата за пресконференции като морална подкрепа на треньора присъстваха бившият наставник на женския ЦСКА Георги Божков, изпълнителният директор на федерацията Иван Ценов, мениджърът Развитие Георги Глушков, както и треньорът на Левски Тити Папазов.

Росен Барчовски разказа подробно за всички неразбории в баскетболния ЦСКА от февруари до момента, за лова на вещици в клуба, за търсенето на виновници, за управленското неумение на босовете, за некоректното отношение към Людмил Хаджисотиров, Георги Давидов и Тони Дечев. „Задавайте ми трудните въпроси”, помоли Барчовски и сам отговори на главното – Защо мълча толкова дълго?

„Истината е, че за близо 10 години 4 пъти изпадах в такава ситуация. Чувствах се изчерпан, не исках да изпадам в такава ситуация. Близките ми хора и истинските привърженици на ЦСКА ми казваха да не си тръгвам. Започнах да се правя на някакъв мъдър управленец, който гледа по-голямото и не обръща внимание на дребното. Изживявах се като човек с мисия да спаси ЦСКА. Всичко това беше грешка, една огромна грешка. Сбърках. Трябваше да го направя по-рано, каквото и да става. Сядам тук пред вас много огорчен. Използвах авторитета си, за да защитавам ръководството и погазих собствените си принципи,” развълнуван сподели Росен Барчовски, който разкри, че не е получавал заплата осем месеца, а само за януари и септември е получи възнаграждението си по договор.

„Стерянопулос каза, че в последната година всички врати били затваряни пред него, а причина за това били лошите писания. Понеже така не можело, той като ръководител трябвало да направи нещо и решил да смени треньора. Трябвало да предизвика шок, и ако нищо не се промени, щял да изостави отбора и да си дава парите другаде.

Не бях подготвен за това”, заяви още Барчовски, който е и председател на Треньорския съвет към родната централа.