Управителният съвет на българската федерация по баскетбол взе революционно решение на свое заседание днес.

В следващите три години първенството при жените ще се проведе в единна група без да се допуска участието на чуждестранни състезателки.

Със 7 гласа За и 1 – Против Управата на БФБаскетбол реши: „От подадените заявки за участие в първенствата за жени – ДП и А група за сезон 2017/2018 бе установено, че 12 отбора са подали заявки за първенство без чуждестранни състезателки и 1 - за участие с такива. На базата на желанието на отборите, подали заявка, УС реши за сезони 2017/2018, 2018/2019, 2019/2020 да има единна А група, жени, като се променя Наредбата, в частта за чуждестранни състезателки и не се допуска участието на такива в българското първенство“.

„Стъпка назад е да направим една група, защото няма желаещи за две такива. Но се надяваме това да се отрази добре на бъдещето на българския женски баскетбол. Това е много трудно решение“, коментира президентът на БФБаскетбол Георги Глушков пред официалния сайт на централата.

При баскетолистите: С двама българи на терена от сезон 2018/2019

По Точка 3 УС прие промени в Наредбата на подрастващи. Решено бе през сезон 2017/2018 да бъдат обособени по две А групи – Източна и Западна във всяка възраст. Заявки за участие в тях ще се подават до 25 септември. Първите два отбора във всяка група ще се класират директно за финалите на шампионата, а третият и четвъртият ще бъдат съответно домакини на квалификации за финалите.

Във финалите на първенствата при момичетата и момчетата до 16 години и юношите и девойките ще участват по 8 отбора. Във финалите за 14-годишни в двата пола – ще играят между 8 и 12 тима, а при 12-годишните – между 8 и 16 тима.

Картотекирането на играчи ще става до първата среща на тима в съответната възраст. Шампионатите за новия сезон ще започнат в първата половина на октомври.