Американският плеймейкър на Левски Джейсън Кроу игра първото си дерби срещу големия фаворит в българското първенство ЛукОйл Академик. „Сините” загубиха със 72:88 точки снощи, но гардът изрази увереност в потенциала на Левски и бе категоричен, че тимът ще направи всичко по силите си, за да се справи по-добре с предизвикателството – ЛукОйл. Кроу и съотборниците му вече мислят за предстоящото домакинство от Балканската лига по баскетбол във вторник срещу черногорския Брод-Светлост в зала „Универсиада”.

„Разбира се, че продължаваме напред, но нашата цел е да победим тях. Това е предизвикателството. Знаем какво трябва да направим и каква е нашата цел. Всички американци в отбора сме тук, за да помогнем да отбора да спечели шампионата. Ще сме готови и концентрирани за следващия мач. И разбира се ще се опитаме да сме готови за ЛукОйл, защото ще хвърлим всички сили да сме срещу тях в края на годината”, коментира Джейсън Кроу след срещата със „студентите”.

- Как се чувстваш в България? Ти си единственият нов играч в отбора.

- Опитвам се да се приспособя. Все още се приспособявам към треньора и той към мен. Имаме достатъчно време и надявам се всичко ще върви добре.

- Какви са ти впечатленията от нивото на баскетбола тук в България?

- Мисля, че хората подценяват нивото на баскетбола тук. Струва ми се, че не се отделя достатъчно внимание на баскетбола при подрастващите, а ми се струва, че има какво да се види. Бъдещето може да е светло. Има доста млади играчи, които идват отдолу. Виждам, че има млади състезатели, които играят добре, а има и играчи, които стават треньори. Както ние имаме добър треньор и нашият помощник-треньор е добър. Точно такива треньори ще помогнат за развитието на баскетбола.

- Изглеждаше, че въпреки разликата между ЛукОйл и останалите отбори, вие пропуснахте доста шансове да се надпреварвате с тях днес?

- Да, така беше. Но трябва да видим дали може да сме по-добре в такива условия. Имаме възможност да играем срещу тях още три пъти преди плейофите, а и на Купата също. Трябва да се приспособим. Както казах и на него те отбелязаха 52 точки в подкошието, а ние 14, така че можехме да загубим с повече. Никога не съм виждал такава разлика. Трябва да преодолеем тази разлика, да сме по-уверени в себе си.

- Изглеждаш спокоен след мача. Такъв ли си винаги?

- От доста време играя баскетбол. Сега съм на 34. Няма да се разочаровам, играл съм в големи решаващи мачове, а този не е такъв. Това е просто мач, от който можем да си направим изводите къде сме. Сега трябва да погледнем назад и да видим какво можем да направим по-добре. Това е начинът да напреднем. Дойдох, за да играем чак от края на май или юни, така че се надявам наистина да бъдем по-добри и да сме готови.