„Държавата не направи нищо за спорта в последните години. Престъпление е да се закриват отбори. Боли ме и за ЦСКА, и за Левски”, сподели старши треньорът на женския баскетболен тим на ЛукОйл Нефтохимик Петко Маринов. Един от най-опитните ни и авторитетни специалисти очаква старта на вътрешния ни шампионат за своя тим, който току що се върна от приятелски турнир в Истанбул, а в сряда приема Славия в отложен мач от първия кръг у нас. Маринов коментира закриването на два от баскетболните ни отбори при жените, както и възможността известният израелец Пини Гершон да застане начело на мъжкия ни национален отбор.

„Доста съм доволен от подготовката, защото беше много сериозна. За моя голяма радост се представихме добре в Истанбул, въпреки че имаме четири нови момичета. Играхме срещу силни отбори – Фенербахче, Прага и Мигрошспор. Стояхме добре на терена и вчера направихме истински рецитал в залата в Истанбул, но в същото време допускаме доста грешки основно в защита.

Амбициите на ЛукОйл Нефтохимик не могат да бъдат други освен връщане на титлата и Купата. Аз мислех, че накрая миналата година можем да се преборим даже за титлата, но миналото си е минало. Тази година ще имаме сериозни противници като Дунав и Стара Загора.

Много ме боли за ЦСКА и Левски. Много съжалявам и за двата отбора. Празни приказки са това за детско-юношеската школа. При състоянието на държавата ни, не може никой да издържи на темпото на ЦСКА, но да не можеш да отделиш скромен бюджет за женски отбор при Левски – това е престъпление.

Потенциалът на женския ни баскетбол е голям, но трябва да се започне от реда и дисциплината. Моралът трябва да е на първо място. Държавата не направи нищо за спорта в последните години. Видях в Турция за какви облекчения става дума, а ние само си говорим. Не съм оптимист.

Имам малко особено мнение за възможността Пини Гершон да поеме националния. Много го уважавам и бих се радвал да стане треньор, но за мен това ще е нова грешка. Излизат млади треньори с амбиции и може по-скоро да се назначи един опитен консултант и да помага на младите треньори. Има голяма разлика да ръководиш отбор с 15 милиона бюджет и национален отбор”, са част от думите на Петко Маринов.