След като две години поред момичетата от баскетболния ЛУКойл Нефтохимик станаха шампионки на страната, сега те са на път да триумфират отново с титлата. В навечерието на финалните плейофи с ЦСКА разговаряме със старши треньора на бургаския състав Петко Маринов. В Бургас ЛУКойл Нефтохимик ще приеме ЦСКА на 21/понеделник/ и 22 май /вторник/ в зала “Бойчо Брънзов”. След това бургазлийки ще гостуват в София на 25 /петък/ и евентуално на 26-и /събота/. Ако се стигне до пети двубой, той ще се състои в Бургас на 30 май. Припомняме, че победителят ще бъде излъчен след три успеха от пет възможни мача.

- Г-н Маринов, очаквано стигнахте до финал в шампионата. Как оценявате шансовете на вашия тим в мачовете срещу ЦСКА?

- Считам, че ЦСКА са с по-големи шансове, защото имат много опитен състав, имат около 6-7 момичета в националния отбор, които и при нас бяха в основния състав. Те са и с много по-голямо самочувствие.

- По-слаб ли ще е ЦСКА без американките Латаша Байърс и Тифъни Джонсън, които напуснаха отбора?

- Те бяха безспорно добри състезателки, но аз лично смятам, че след мача за купата, а и при гостуването ни в София, на нас щяха да са ни по-удобни именно американките. Осъзнавам какво казвам, защото те не се напъваха толкова много. Играха лигаво, освободено, не пазеха в защита, докато една Топалова, Силвия Пеева, Светла Асенова, Йоловска, Чиров са много по-мощни. Така че не мога да кажа, че са по-слаби. Точно обратното. Мисля, че в момента са по-добър колектив.

- Това, че имате едно домакинство в повече, може ли да се окаже като плюс за ЛУКойл Нефтохимик?

- При всички положения, ако можем да го използваме, домакинството ще е в плюс. Другото, което ме притеснява, е, че имаме 4-5 много млади момичета, които още не са играли в такива мачове, докато при тях има 7-8 състезателки, които са играли два последователни мача много трудно. Притеснява ме дали ще издържим.

- При положение, че Радостина Славова и Елена Петрова играят и натрупат бързо по пет лични нарушения, готов ли сте с техни заместнички? Има ли на кого да гласувате доверие? Не е тайна, че Славова и Петрова бързо трупат нарушения ...

- Много е трудно. И Димана Макариева, и Маргарита Илиева са в крехка възраст. Децата тренират и работят добре, дано да ме опровергаят, но си мисля, че още не са готови за такива мачове. Ако не прегорят психически, могат да помогнат, но лошото е друго. При отсъствието на Роси Каролева, всеки един от двата центъра Радостина Славова и Дион Браун направят ли фаул, ставаме много зле.

- Бургаската публика не бе особено активна през сезона. Ще разчитате ли на нея в решаващите мачове?

- Откровено ако трябва да отговоря, не очаквам много сериозна подкрепа. Благодаря, че идват в залата, има и доста възрастни хора, които присъстват, но не съм бил никога демагог или лицемер, за да кажа обратното. Не разчитам на голяма подкрепа от публиката. Важното е ние да си използваме тук нашата зала. А ако публиката ни помогне, тя е добре дошла.