Третото издание на Суперкупата на България по баскетбол ще се проведе на 8 септември 2018 година от 18:00 часа в Арена „Ботевград” между шампиона Левски Лукойл и носителя на Купата на страната Рилски спортист.

Миналата година трофеят грабна отборът на Берое, който след драматичен сблъсък надви тогавашния шампион Лукойл Академик с минимална разлика от 1 точка за финалното 86:85 точки. През 2016 година в първото издание на баскетболната Суперкупа един срещу друг се изправиха Лукойл Академик и Рилски спортист. Пред пълни трибуни в зала „Универсиада”, „студентите” се наложиха с 93:85 точки над самоковци и стахана първите носители на Суперкупата на България, пише официалният сайт на родната централа.

По предложение на генералния мениджър на НБЛ Лили Борисова и след съгласието на двата отбора участника в тазгодишното издание, бе избрана датата 8 септември за провеждане на срещата, тъй като след това програмата за двата тима е изключително натоварена. Предвижда се лагер на националния отбор за втората фаза на световните квалификации от 8 до 15 септември и квалификации за евротурнирите на ФИБА.

За отбора на Левски Лукойл предстоят три квалификационни кръга за Шампионска лига, а за Рилски спортист ще бъдат два, но в турнира на ФИБА Къп. Тези квалификации започват след 15.09.2018 г. и приключват на 04.10.2018 г., а първенството тази година ще стартира на 6 октомври. Поради наситеността на баскетболния календар, ръководството на НБЛ бе принудено да вземе решение мачът за Суперкупата да се изтегли доста по-рано от началото на баскетболния сезон, с цел да бъде съобразен с програмата на двата отбора участника.

"Мачът за Суперкупата на България е нещо сравнително ново, но както се видя от предишните две издания, интересът към него е голям. Имаме възможността да си партнираме с "Арена Ботевград" и да го проведем в един град, който се е доказал с баскетболната си публика. Надяваме се, че тези хора ще дойдат да подкрепят баскетбола в този ден.Все още не сме наясно дали ще бъде организиран баскетболен ден, подобен на този, който се състоя през септември миналата година или ще бъде просто една баскетболна среща. Независимо какъв ще бъде форматът на Суперкупата, идеята е да промотира спортът баскетбол, продуктът НБЛ и хората в залата да останат доволни. Наясно сме, че с ранното провеждане на двубоя, отборите участници няма да са напълно стиковани, тъй като най-вероятно ще започнат подготовката си през август, но въпреки това, се надявам това да бъде поредното страхотно баскетболно събитие.

Благодаря на ръководствата на БК Левски Лукойл и БК Рилски спортист за проявеното разбиране и гъвкавостта, както и на екипа на Арена Ботевград, който ни предостави това страхотно съоражение, за да можем да проведем мача при едни чудесни условия", заяви генералният мениджър на НБЛ Лили Борисова.