Двама от най-талантливите ни баскетболисти Деян и Калоян Иванови взеха решение да заиграят в Левски Лукойл, на база на какво са взели това решение, както и за предстоящите им планове вижте в интервюто им за NOVA.

"Време беше да вземем такова решение. В крайна сметка нашата мечта е да направим нещо с българския отбор и в началото на годината, в средата на сезона горе-долу, то се пада началото на календарната година – януари, февруари месец с Деян седнахме, поговорихме си малко и решихме, че няма да ставаме по-млади, то е ясно и решихме, че е хубаво да се върнем когато все още имаме сили да покажем нещо, което за сега други български баскетболисти не са правили, да се връщат толкова рано, на 32 на 33 години. Повечето се завръщат на 35-та си годишнина и затова решихме, че ще по-добре да се завърнем по-рано, за да покажем истинския си потенциал", заяви Калоян Иванов.

ЗАЩО в ЛЕВСКИ?

"Левски е единственият отбор, който се бори за шампионската лига, така че няма много варианти в България. Плюс това ние сме започнали от Левски, започнали сме имам предвид, преди да излезем в чужбина. Започнали сме от Черно море, но Левски беше отборът, в който след него излязохме в чужбина. Имаме допир до феновете, така че за нас този отбор беше единственият логичен вариант", коментира Деян. 
 
За Константин Папазов

"Изключително важно е, че Тити е треньор, защото с него с работили, може би най-много от треньорите в България, като изключим Дарин Великов, който също беше треньор в Черно море и в национален отбор. Това е първият треньор, с който сме работили най-много. С него се познаваме отлично. Смея да твърдя, че имаме добри отношения, въпреки припирните и скандалите, които са се случвали през годините, но пък той е такъв човек, че с него винаги можеш да се разбереш. За 2 минути сядаш и се разбираш. Както се получават скандалите за 2 минути, така и се потушават. Така че това е един добър вариант за нас като треньор, който да ни бъде в България", заяви Калоян. 

"Тити гори в баскетбола и Тити е човек, който когато има някакъв проблем той е изцяло заради баскетбола, което означава, че той иска да то подобри това нещо. Няма човек, който сам да иска да влоши нещата", коментира Деян Иванов.

ЗА ЦЕЛИТЕ НА ОТБОРА

"Първият ни разговор с този клуб беше точно за това, какви са целите на отбора. И това ни беше едно от условията отборът да иска да се развива в Европа и да направи нещо сериозно в Европа, както и да спечели титлата и купата в България. Така че това е неминуемо свързано с други трансфери. Не е реално да няма нито един чужденец. Отборът вече оттук нататък си води разговори с дадени състезатели. Колкото по-класни са, толкова по-добре ще бъде за публиката, ще бъде и за отбора", каза Деян Иванов.
 
ЗА ШАНСОВЕТЕ в ЕВРОПА

"Има шанс разбира се. Има и плюсове и минуси, в това че се играят квалификации за ШЛ, които са 3 кръга предварителни. Плюсът е, че ако се класираме в ШЛ това ще са едни 6 мача изиграни, в доста високо темпо, които могат да ни се броят като подготвителни мачове. Минусът  е, че всеки един от тези 6 мача може да се допусне грешка, която да е фатална. Това са едни 6 препятствия, които трябва да прескочим, преди да стигнем до ШЛ. Оттам нататък има един друг плюс, дори ако не успеем да се класираме за ШЛ, ще продължим да играем в един турнир, който не е слаб. Euro Challenge се нарича турнирът, който досега Лукойл, като Лукойл в бившия си вариант от Правец имаха добри резултати и също така и други български отбори са играли в този турнир. Така че на европейски клубен турнир ще се играе, въпросът е на кой от двата ще бъде. За нас би било добре да играем в ШЛ, като по-високо ниво, но също така Euro Challenge е турнир, в който участват добри отбори. Изпадащите от ШЛ се включват в Euro Challenge и турнирът става още по-силен. Има шансове за добро представяне и на двата турнира според мен. Всичко зависи от това как ще се направи отборът и какъв  късмет ще имаме и така", допълни Калоян Иванов. 

КОЛКО ДЪЛГО ЩЕ ИГРАЕТЕ В ТОЗИ ОТБОР?

"Баскетболът и въобще, който и да е спорт не се играе цял живот. Ние затова сме избрали да се завърнем сега, а не след 3, 4-5 години, когато и физиката ти няма да позволява да покажеш това, което можеш", каза Деян Иванов. 
 
ПРЮКЛЮЧИ ЛИ АВАНТЮРАТА ВИ ЗАД ГРАНИЦА?

"Ами тя е 16-годишна авантюра. Приключи. Според мене. Аз лично се усещам като човек, който не иска вече да е в чужбина. Искам да съм в България, искам родните фенове да имат допир до такъв баскетбол. Така че за мен реално Левски е целта и Левски е животът, който сме си избрали", каза Деян Иванов. 

"Приключихме с чужбина на този етап. Хубаво ще е да успеем да постигнем нещо и с Левски, с българския отбор, който сме избрали и вече оттам нататък е Божа работа. (08:33) За 2 години е договорът, да кажа. Не знам дали е обявявано някъде. Така че за сега това е само целта. Не мислим за други неща", добави Калоян.  

ЗА ЛИПСАТА НА КЛАСНИ ИГРАЧИ ОТ БЪЛГАРИЯ НА ТЕХНИТЕ ПОЗИЦИИ?

"То в България не са се появявали играчи, които да излязат и да играят в Европа на високо ниво, в първенствата които са Италия, Испания и Турция в момента или в руското първенство. Не са се появявали играчи от колко години според вас? (09:17) Последният, който е излезе е Филип Виденов, който се върна от колеж и Тодор Стойков, който отиде във Валенсия. Оттам нататък имаше епизодични моменти, в които Божо Аврамов излезе, пак от Черно море", каза Калоян.
 
"Няма как да се случат нещата без държавна политика за спорта и то не за представителните тимове, а за детско-юношеските школи. Добрата работа е с ДЮШ и поне ние сме стигнали до такъв етап, че на нас ни трябва вече и внос на треньори. И то внос на треньори за ДЮШ. (10:40) Ние имаме достатъчно добри треньори на ниво представителни отбори, но треньорите на ДЮШ те просто нямат мотивацията да работят и това е най-важното, заради това не се получава, не защото вътрешното ни първенство е слабо, не защото в представителните отбори няма конкуренция, а просто защото не се работи с юношите, по начина, по който трябва да се работи. Баскетболът в България и спорта не е представен като перспективна работа, а това е работа като всяка друга, вземаща много обаче може да ти даде още повече тази работа. Това е изключително приятна работа", отговори Деян Иванов. 
 
ПРОМЕНИТЕ в БАСКЕТБОЛА?

"Опитват се баскетбола в Европа да наподобява NBA. Нормално е, но като цяло това са едни промени, които довеждат до повече публика, до повече актракция", каза Калоян Иванов.

ЗА МНОГОТО ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРСКИЯ БАСКЕТБОЛ?

"Според мен чужденците в българския баскетбол са малко повече отколкото е необходимо. Получават се едни отбори, в които играят само чужденци, пък нивото на баскетбола, който е в България не отговаря на това да се играе само с чужденци. Желанието на федерацията е да се произвеждат състезатели. Тези състезатели не получават достатъчно игрово време. Има такива разминавания. Така, че това е единственото нещо, което малко или много наврежда на българския баскетбол. Големият брой чужденци", отговори Калоян Иванов.  

"На мен ми хареса конструкцията на отбора на Левски миналия сезон как беше. На мен ми хареса, играе се правилен баскетбол. Топката върви, в защита. Когато имаха проблеми, аз го коментирах това нещо, че Левски имаха някои мачове с изключително големи грешки в защита", каза Деян. 

ЗА ШКОЛАТА НА ЧЕРНО МОРЕ

Ние успяхме да привлечем един треньор от чужбина…

ЗА ЛИПСАТА НА СРЕДСТВА

"На фланелката на националния отбор пише България, не пише частни имена. Не пише спонсора на Левски, не пише спонсора на Ст. Загора и т.н., пише България и когато Министерството на спорта разбере, че трябва да се влагат средства и да се подпомагат ДЮШ  … те пак ще се върнат да играят за България", заяви Деян Иванов.