Баскетболният ЦСКА с президент Георгиос Стерянопулос бе наказан от българската федерация да няма право на участие във вътрешното ни първенство и евротурнирите за две години, след отказа на босовете на „червените” тимът да участва в Националната баскетболна лига и турнира за Купата на България. Останалите наказания са:

- постигнатите резултати на отбора от началото на сезона в НБЛ се анулират

- лишават се от депозита в размер на 25 000 лева

- лишават се от точки за системата за финансиране от ДАМС

- наложената им е глоба от 25 000 лева за отказ да участват в турнира за Купата на страната.

Лигата почти сигурно ще остане със седем отбора, защото Михов коментира, че е запознат с искането на Балкан да се включи на определен етап и въпросът ще бъде отнесен към Управителния съвет на федерацията, но той самият каза: „В искането няма логика. Един проблем не може да води до друг проблем. По този начин проблемите ще се навържат”.

„Според мен до тук се стигна заради комбинацията от липса на пари и неадекватно управление на клуба. Ние като федерация не можем да се месим в условията по договорите между състезатели и клуб. Всеки в централата има своята отговорност”, заяви президентът на българската федерация по баскетбол Михаил Михов.

Според него са допуснати слабости в Наредбата в частта клубове, състезатели, договори; недостатъчно високи финансови критерии за участие в НБЛ; не е определена квалификацията за шестте баскетболисти българи, които трябва да има в даден клуб; липса на лостове за контрол върху спортните съоръжения, които се наемат от клубовете.

Михаил Михов предложи мерки за завишаване сумата на депозита за участие в Националната баскетболна лига, изискване на документи, че са платени заплатите на състезатели и треньори; официално предложение до ДАМС да има форма, в която родната централа по баскетбол да има контролна функция.

„Федерацията е направила постъпки пред ДАМС да вземе залата под наем. Ще намерим нов собствено”, каза още Михов, който се срещна с медиите редом с изпълнителния директор Иван Ценов и главния мениджър на Лигата Стефан Станев.

На пресконференцията се появиха и вече бившият помощник треньор на ЦСКА Иван Ганчев и спортният директор на ЛукОйл Академик Сашо Везенков.

Колкото да идеята за създаването на баскетболна академия Михов сподели: „Явно не е направено много, след като не сте го отчели. Мисля, че трябва да е в София. Спрял съм се на терен в квартал „Овча купел”. Ще отнесем този въпрос към кмета.”