След 5-часово заседание, Управителният съвет на българската федерация по баскетбол прие промените в Наредбата за А групите и система и календар за сезон 2017/2018.

Ето някои от промените в правилника, обявени на официалния сайт на родната централа:

Чл. 5. Право на участие в НБЛ, ДП - мъже, имат клубове(БК), които са членове на НБЛ и отговарят на следните условия:

6. заявят за участие и участват за спортно-състезателната година, за която кандидатстват за участие, поне до края на етап междуобластно първенство (фестивали за възрастовите групи до 10г), минимум със следните представителни отбори на клуба – кандидат, в ДП за подрастващи: по един отбор във всяка от възрастовите групи: момчета до 12г, 14г. и общо най-малко един отбор във възрастовите групи кадети, юноши или младежи;

24. ПРАВО НА УЧАСТИЕ 

24.3. Задължително в тимовия лист за всяка конкретна среща от ДП за мъже БК трябва да запише за участие минимум 5 редовно картотекирани състезатели с право да играят за Националния отбор на България на възраст под 25 г. и максимум 2 състезатели с чуждо гражданство.

24.4. В ДП за жени нямат право да участват състезателки с чуждо гражданство, които нямат право да играят за националния отбор на България. Разрешава се картотекирането на чуждестранни състезателки само за участие в срещи от Европейски клубни турнири.

31. КРАЙНО КЛАСИРАНЕ

31.1. Крайното класиране на отборите, участници  в ДП, се извършва както следва:

- Отборът, който се класира на първо място, се обявява за победител на А-група. В общото класиране за Държавното първенство за мъже отборите заемат местата след последния отбор в НБЛ.

- Отборите, заели първите три места в крайното класиране, имат право да кандидатстват за участие в НБЛ /за мъже/през следващия сезон, стига да отговарят и на финансовите критерии за участие.

32.6. Контестациите се разглеждат от Комисия по контестациите в състав: Генералният Мениджър на БФБ, Мениджър НО и Състезания и Председателя на Съдийската комисия към БФБ.

Управата прие и: 

СПОРТЕН  КАЛЕНДАР НА  А – ГРУПА - ЖЕНИ  ПРИ УЧАСТИЕ НА 11  ОТБОРА:

Запад

1.     Славия – София

2.     Септември 97 – София

3.     Шампион 2006 – София

4.     Монтана 2003 – Монтана

5.     Левски – София

6.     НСА – София

Изток

1.     Асеновец 2005 – Асеновград

2.     Хасково 2012 – Хасково

3.     Рилски спортист – Самоков

4.     Берое Стара Загора

5.     Черно море Одесос – Варна

Играе се Втори етап на разменено гостуване за първата четворка и втората седмица като не се зачитат резултатите от Първия етап.

Заелите първите места в групите се класират директно за четворката, докато вторият и третият ще играят квалификации.