Българският национален отбор по баскетбол за мъже замина днес следобед за Италия, където в следващите три дни ще вземе участие в много силен приятелски турнир. На 16, 17 и 18 нашите ще срещнат съответно Полша, Македония и Италия.

„При всички положения този турнир ще е по-силен. Не само отборите са по-силни, имаха още една седмица за подготовка, а и това, че ще се присъединят почти всички играчи, които липсваха досега в другите отбори,” сподели на Летище София Росен Барчовски.

Той бе категоричен, че няма да се крие нищо за първия мач срещу Полша, въпреки че поляците са един от съперниците ни в предстоящите европейски квалификации.

„Ще играем това, което можем. Ще играем за победа. Започнеш ли да хитруваш, ти се връща винаги, това го знам от опит,” каза наставникът. „Ще играем, пък каквото се случи. Ако победим, добре, ако не победим – нищо лошо. Опитът ми показва, че когато един треньор започне да хитрува, за крие, се получава обратен ефект.”

По информация на Барчовски, към полския лагер за турнира във Флоренция ще се присъединят големите звезди на тима Марчин Гортат и Мачей Лампе.

„Ще играем за победа във всеки мач, но в края на краищата, и първи да станем, и трите мача да спечелим, ще се броят пилиците след 29 август,” добави Барчовски.

С националния отбор не потеглиха отново лекуващите травми Александър Груев и Крум Дойчинов. „Александър Груев все още има отток, вода в коляното, остава да се лекува, утре ще е на преглед при д-р Тони Георгиев. Надявам се, когато се върнем, да имаме яснота, за мен е много неприятен факт. Крум Дойчинов получи удар в хълбока още преди Минск, сега пак изпитва болки, и го оставихме да почива. И двамата ще са с нас след Италия,” обясни селекционерът.

През миналите дни в българския камп бе и консултантът Светислав Пешич, който е дал своите съвети за работа към тима и към треньорския щаб. „Говори с отбора, направи анализ, изгледа мачовете от Минск. Водихме дълги разговори и направи препоръки към отбора, към играчите. Доста работихме. Пожела ни успех,” каза Барчовски за престоя на Пешич при тях в Правец.

Росен Барчовски следи изкъсо и представянето на младежкия национален отбор, който вече стартира участието си на Европейското първенство, Дивизия Б в Австрия. Момчетата на Георги Младенов взеха първа, макар и трудна победа, вчера срещу Португалия. „Непрекъснато следя. Знам с подробности какво е станало в първия мач. Радвам се, че започнаха с победа. В първите мачове винаги е необходим късмет, голямо е напрежението. Затова се радвам, мисля, че сега ще се отпуснат и ще играят по-добре,” завърши Росен Барчовски.

България се прибира в София на 19 юли, след което отново ще прекара няколко дни на лагер в Правец. След това спортно-техническият щаб ще прецени, дали от 25 юли за завърши подготвителния лагер в столицата, където ще се проведе и Наградата на София.