Третото издание на баскетболния мач за Суперкупата на България се мести в София след първоначалния избор на "Арена Ботевград".

Събитието се организира от 3 години, като до момента домакин на всички издания е зала "Универсиада" в София.

Изборът на място за провеждане бе променен едва след УС на БФБаскетбол вчера, на който се разгледаха и анализираха опциите - "Арена Ботевград", "Арена Самоков" и "Универсиада", съобщава официалният сайт на Националната баскетболна лига.

Условията, които трите зали предложиха бяха сходни и почти еднакво приемливи за НБЛ като организатор. Причините да се наложи промяната в последния момент са свързани с липсата на телевизионно излъчване, намаляване на разходите по организацията и преценка на управата на НБЛ, както и съгласието на двата участващи отбора.

Срещата между шампиона на НБЛ и носителя на купа България ще се състои на 8-ми септември от 18 часа, както бе решено по-рано през лятото.

"Изключително натоварената програма през месец септември на клубовете, записали за се участие в турнирите на ФИБА и прозореца на ФИБА за световните квалификации наложиха датата като почти единствена за изиграването на двубоя, макар и твърде ранна", пише nbl.basketball.bg.

"Както се знае моят избор за място на провеждане бе "Арена Ботевград", който бе подкрепен и от ръководството на БК Левски Лукойл, и от това на БК Рилски спортист в началото. В последните години залата се наложи като най-предпочитана за баскетболни събития и провеждането на мероприятия там е удоволствие както за организаторите, така и за участници и зрители. Доводите ми бяха изложени пред ОС на НБЛ, като някои от тях са неутрален терен, най-висока посещаемост за изминалия сезон, най-много продадени билети, започващия лагер на националния отбор, който ще играе там и други. НБЛ получи изключително добри условия от страна на ръководството на спортното съоръжение, като смея да твърдя, че на никой досега не са предлагани такива. Всичко това в името на баскетбола и просперитет на НБЛ. Случи се така, че имаше проблем с телевизионното излъчване, появиха се допълнителни фактори и се дадоха предложения мачът да се играе на друго място. След като зала "Универсиада" е опция, която удовлетворява и двата участника, и възражения не бяха налични, аз нямам други избор, но да подкрепя избора на Левски Лукойл и Рилски спортист, Суперкупата да се проведе в зала "Универсиада". Мнението на Надзорния съвет също бе в полза на софийската зала", коментира генералният мениджър на НБЛ Лили Борисова.