Ръководството на Рилски спортист публикува обширна декларация, с която остро осъди случващото се в българския баскетбол.

Според самоковлии, в момента "сме свидетели на грубо, агресивно, недопустимо поведение на треньори и ръководители, но и на липса на каквато и да е оценка, реакция или санкция от страна на Съдийска комисия, Федерация или Ръководство на НБЛ."

От там призоваха за категорична промяна в модела на българския баскетбол, а позицията, публикувана на сайта им, е със заглавие - За модела на българския баскетбол (или близо ли сме до "ЗАКРИВАЙ!").

Ето и какво написаха от Рилски спортист на сайта си:

"Позволяваме си", едва след края на сезона за Рилски спортист, да публикуваме няколко реда за нашите принципи и случващото се в българския баскетбол. За отбора ни предстои време за внимателен анализ на изминалия сезон. Ще търсим нашите грешки и ще се опитаме да ги избегнем в следващите сезони.

Провокирани сме обаче от позицията на БК Левски Лукойл относно това, че "…в течение на цялото първенство, многократно треньори и президенти на клубове - наши противници си позволяваха преди, по време и след срещи с нашия клуб да отправят безпочвени обвинения към реферите в тенденциозно съдийство"

Свидетели сме и на грубо, агресивно, недопустимо поведение на треньори и ръководители, но и на липса на каквато и да е оценка, реакция или санкция от страна на Съдийска комисия, Федерация или Ръководство на НБЛ за случващото се. Длъжни сме да посочим нашата позиция:

Рилски спортист загуби от Левски Лукойл четири възлови домакински мача с 1, 2, 3 и 4 точки. Във всеки от тези мачове нашият отбор можеше да е победител. В последните минути на всеки от тези мачове, имаше съдийски грешки в ущърб на Рилски спортист, както и пропуски на нашия отбор. Ако ги нямаше тези съдийски грешки, въпреки нашите пропуски, крайният победител, включително и от полуфиналния плейоф, щеше да е друг. 

Но основният проблем в българския баскетбол не е (само) съдийството, а липсата на принципи и последователно отстоявани позиции.  И преди настоящия сезон, и по време на сезона, и след това ще отстояваме водещи принципи – за да не се превърне любимата ни игра във второразряден водевил с шепа зрители:

- Българският баскетбол трябва да се ръководи с ясни и точни правила.

- Българският баскетбол трябва да се ръководи от отговорни хора, способни да взимат, самостоятелно и без външно влияние, категорични решения, твърдо да отстояват принципи и позиции.

- Не може да има победа "на всяка цена" и "с всички средства" – такава победа, така постигната титла ще е огромна загуба – и за "спечелилия", и за загубилия, и в крайна сметка – за целия български баскетбол.

- В българския баскетбол няма място за "мутренско" поведение на треньори, ръководители и публика.

Имаме възможност за избор и този избор трябва да е категорична промяна в Модела на българския баскетбол – федерация "в безтегловност", липса на отговорност при вземане на решения, съмнения за задкулисие, което води до отвращение и все по-малко интерес към баскетбола.