Шампионът на България по баскетбол Левски Лукойл бе глобен с 12 000 лева от Етичната комисия към Националната баскетболна лига заради използване на расистки символи от публиката. "На заседание, проведено днес, 31.05.2018 г.,

Етичната комисия при Българската федерация по баскетбол взе следните решения:

1. Налага на основание чл. 2, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 2, ал. 1, т. 4 във връзка с чл. 5, т. 3 от Кодекса за етично поведение на БФБ БК Левски Лукойл глоба в размер на 12 000 (дванадесет хиляди) лева за използване на расистки символи от публиката на отбора по време на трети и четвърти мач от финална серия на Национална Баскетболна Лига (НБЛ) между БК Балкан и БК Левски Лукойл, проведени съответно на 27 и 29.05.2018 г.У Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от обявяването му пред Арбитражната комисия на БФБ.

Ето и мотивите на Етичната комисия, описани в решението й:  "По време на третия и четвъртия мач от финалната серия между БК Балкан и БК Левски Лукойл, проведени съответно на 27 и 29.05.2018 година, част от привържениците на БК Левски Лукойл са издигнали транспарант с изображение на качулката - символ на Ку-Клукс-Клан - расистка организация, възникнала в САЩ и придобила световна известност. Кадри от това деяние са излъчени на живо по БНТ, както и са заснети на снимки.

Поради това Етичната комисия счете тези нарушения за установени. Към преписката към настоящото решение са приложени такива снимки от двата мача, както и видеозапис от прякото излъчване по БНТ на четвъртия мач. Важно е да се отбележи, че и по време на втората среща от финалната серия между двата отбора привържениците на БК Левски Лукойл са имали много сериозни прояви на расизъм, описани от Дисциплинарно Административния съвет към НБЛ в решението му от 25.05.2018 година.

Въз основа на гореизложеното Етичната комисия счете, че по време на трите посочени срещи от финалната серия, а именно втората, третата и четвъртата привържениците на БК Левски Лукойл са имали расистки прояви - използвали са расистки символи, скандирания и знаци. Бесилката и качулката на Ку-Клукс-Клан са символи на расизъм и дискриминацията на чернокожите в САЩ, а оттам и в целия свят. Срещу тяхното използване се води активна борба в световния спорт, включително и в баскетбола. Налице е нарушение на чл. 5, т. 3 от Кодекса за етично поведение на БФБ.

Етичната комисия приема, че нарушението е тежко. В световен мащаб са налице сериозни мерки за ограничаване на расистки изрази, жестове и изображения, като за тях се предвиждат и налагат все по-строги наказания. В случая се касае за подобно поведение в три поредни мача, което е индиция за трайна тенденция в описаната насока. Поради това Етичната комисия счете, че на БК Левски Лукойл следва да бъде наложено едно от най-тежките по вид наказания, предвидени в Правилника за работата на Етичната комисия при БФБ, а именно парична глоба. Все пак Етичната комисия отчита факта, че подобно поведение преди втория мач от финалната серия за сезон 2017/2018 не е демонстрирано от публиката на БК Левски Лукойл. Поради това санкцията следва да е под средния възможен максимален размер."

Етичната комисия към БФБаскетбол апелира всички баскетболни клубове да вземат мерки за недопускане на расистки изказвания, скандирания, жестове, символи и т.н. от техните привърженици. В противен случай ще бъдат налагани най-строги санкции.