Левски Лукойл е новият баскетболен шампион на България при мъжете. Възпитаниците на Тити Папазов победиха драматично в Ботевград местния Балкан с 86:85 и с 3:1 победи спечелиха финалната серия.

Пред препълнените трибуни в залата домакините започнаха много силно и взеха добър аванс, после Левски Лукойл успя да обърне резултата, за да се стигне до последните 5 секунди.

Тогава баскетболистите на Балкан получиха правото на последна атака и в последните две секунди изпуснаха два пъти сами под коша.

Това донесе победата и шампионската титла за Левски Лукойл, а Тити Папазов, неговите възпитаници и феновете на "сините" полудяха от радост.

За Левски Лукойл реално това е първа титла в историята. Отборът беше създаден в началото на януари след обединение между Левски и Лукойл Академик, след като петролната компания стана спонсор на "сините".

Серия от 20:5 за домакините даде началото на двубоя. В края на първата четвърт обаче гостите успяха да намалят изоставането си - 13:22. В началото на втория период "сините" се доближиха до съперника си само на 2 точки след серия от 7:0 - 20:22.

Няколко бързи атаки на Левски Лукойл и играчите на тима поведоха с 33:29, след като направиха 24:7 от началото на четвъртината. Гостите запазиха минимален аванс от 6 точки на полувремето при 44:38. След подновяването на играта гостите поведоха с 50:43. Домакините обаче нямаха намерение да се предават и се доближиха само на точка при 51:52. Левски Лукойл отговори с две поредни тройки за 58:51.

Страхотен Венци Петков върна Балкан в мача и при минута до края на третия период домакините отново поведоха за 64:60. Играта на нерви продължи и в последните секунди на частта, а след 30 минути в "Арена Ботевград" имаше равенство в резултат - 67:67. В заключителните минути играта вървеше кош за кош, а при оставащи три минути до края резултатът беше 82:77 в полза на Левски Лукойл.

След това обаче Джордан Калахан и Венцислав Петков реализираха две бързи тройки и Балкан поведе със 85:84 при оставащи 1:13 минути преди края на двубоя. "Сините" обаче не се отказаха и отбелязаха кош чрез Божидар Аврамов, за да обърнат в своя полза при 86:85.

Ботевградчани имаха своя шанс в последната атака 5.5 секунди преди края, но Христо Захариев пропусна под коша, а след това и Игор Кесар не успя да вкара и така Левски Лукойл спечели мача с точка разлика, а с това и титлата.

За победителите Божидар Аврамов вкара 18 точки, Омари Гудул добави 17 точки, а 16 реализира Неманя Милошевич. С 13 точки се отличи Дарил Брайънт, а 12 точки записа Станимир Маринов. За Балкан най-полезни бяха Христо Захариев с 26 точки и Игор Кесар с 22 точки.

Папазов: Вашата омраза е нашата енергия и Бог го показа

Тодор Стойков: Българските баскетболисти са в основата на тази титла

Небойша Видич: Ще огранича поздравленията си само до играчите на Левски

Божидар Аврамов: Минахме пред много трудни моменти

Захариев: Разочарованието е огромно, нямам договор засега