Селекционерът на националния отбор по баскетбол - Росен Барчовски, е новият треньор на БК ЦСКА. "Червените" се завръщат в НБЛ. Специалистът разкри, че поне до Нова година ще съвместява двете длъжности. Барчовски сподели, че все още няма нищо конкретно за трансфер на капитана на Левски Чавдар Костов. 

LAP.bg
16 снимки

„Развълнувам съм. Това е свещена фланелка. Почти никой от вас не знае, че преди имаше такава традиция, когато един спортист направи бенефис и предава фланелката си на някой от младите играчи. При мен се случи така, че Петко Маринов ми предаде своята фланелка. Това е емоционален момент за мен", започна Барчовски, който получи фланелка с №6 от президента на БК ЦСКА Роберт Гергов. 

"Аз съм преживял цялата история заедно с Роберт, Сашо и много хора. Бил съм в ЦСКА, когато е имало силна организация, когато е имало и фалити, когато се появиха хора, които направиха всичко възможно да унищожат клуба. Усилията на Сашо са уникални, за да се стигне до едно прекрасно съоръжение. 13 години нямаше мъжки отбор, сега имаме щастието това да се случи. Въобще не ми е хрумвало да откажа тази покана. Осъзнавам отговорността да се прави нов отбор, без да е имало такъв. С името на ЦСКА и тези възможности няма как да няма големи амбиции. Не съм се замислял секунда. Сега започвам да разбирам трудностите пред нас”, каза Барчовски.

„Разговарял съм с президента на федерацията и продължава да си изпълнявам ангажиментите в националния отбор. Това е очакван акт. Не е проблем и не мисля, че ще ми създаде трудности. Ще съчетавам и двете неща поне до Нова година”, обяви той. 

„Нищо не мога да кажа за селекцията. Всичко това са само вероятности. Нямаме подписан договор с Чавдар Костов. Плановете започват с българи. Ще направим всичко възможно максимален брой българи да вземем. Където не успеем, ще вземем чужденци. Треньорският щаб – Даниел Клечков, Георги Давидов. Медицинският щаб е от националния отбор. Мениджърите звънят, пишат. Този период бях го позабравил".

„Изключително важно е завръщането на ЦСКА. Баскетболът в годините назад беше централизиран в София. Дербито ЦСКА – Левски във всеки един спорт носи особен заряд. Огромна е ползата, най-вече за децата. Аз съм тренирал с децата и след това сме оставали да гледаме Петко Маринов, Румен Пейчев. Това ни е стимулирало да вървим напред", заяви Барчовски.

Той говори пред медиите и след официалната пресконференция, на която той бе представен официално. Националният селекционер е уверен, че отборът може да си върне позициите и у нас, и в Европа, но призна, че обединението на феновете е най-голямата му цел. 

"Смятам, че мога да дам допълнителен тласък за създаване на силен и боеспособен тим по най-бързия начин. Много години съм чакал да се възстанови мъжкия отбор на ЦСКА, без значение дали аз ще съм треньор.

В момента съм фокусиран върху националния отбор и едва след като се върна от европейското първенство, ще се пренастройвам. Имам добър щаб, който ще работи в мое отсъствие и съм сигурен, че ще се справи. 

На ЦСКА му отива да се бори само за първото място и не мога да си представя, че ще имам друга цел с този отбор.

Държа изключително много на морала и в националния тим ще са най-добрите играчи, независимо от кой отбор са. Не се съмнявайте в това, правил съм го много години.

За моя договор, питайте ръководството, но ще кажа само, че не е за една година. Ще се опитаме да вземем най-доброто на пазара, няма значение от кой отбор. Ако са и фенове на ЦСКА, това ще е допълнителна екстра.

Искам в следващите три години да напълним залата, да направим конкурентен отбор, да станем шампиони и да се появим в Европа. Важното е да бързаме бавно, а не да препускаме, защото тогава се правят глупости. Тази година е встъпителна, но от следващата тези цели са изпълними. 

Честен съм и затова ще кажа, че вероятно ще има проблеми с публиката. Аз от дете съм в сектор Г, който  е в сърцето ми. Затова искам тези фенове да бъдат обединени - това е една от каузите на баскетболния отбор", добави Барчовски.