Треньори и играчи от осем от общо деветте тима в Националната баскетболна лига за предстоящия сезон споделиха очакванията си за новия шампиона.

При представянето генералният мениджър на лигата Лили Борисова пожела успех на всички отбори, като ги помоли да спазват уважение и спортсменство, като избягват конфликтните ситуации, с каквито бе съпътстван краят на предишния сезон.

Старши треньорите на Академик - Георги Давидов, на Берое - Любомир Минчев, на Рилски спортист - Людмил Хаджисотиров, на Левски Лукойл - Константин Папазов, на Спартак Плевен - Александър Дяковски, на Черно море Тича - Галин Стоянов-Патрик, на Балкан - Небойша Видич и на Академик Бултекс 99 - Дарко Костич, си пожелаха по-малко контузии и по-голям интерес към първенството, което да предложи и по-интересни мачове. От представянето отсъстваше единствено отборът на Ямбол, който е деветият отбор в шампионата.

"Нашият отбор има възможност да работи при по-добри условия, а освен това мисля, че и селекцията ни през този сезон е по-силна. Все пак запазваме рамката от предишния сезон - да разчитаме предимно на млади български играчи, които да са бъдещето на българския баскетбол", заяви старши треньорът на Академик Георги Давидов.

"Спортът, не само баскетболът, е първо за феновете, а след това за състезатели, треньори, съдии. Така че се надявам да се получи интересно първенство с повече позитивни моменти, които да радват публиката", си пожела Любомир Минчев."Надявам се, че всички отбори ще покажем достатъчно добър баскетбол, така че да има по-голям интерес към лигата. Що се отнася до отбора на Рилски спортист, имаме високи амбиции и нашата цел е за максимално предно класиране", каза Людмил Хаджисотиров.

Старши треньорът на шампиона Левски Лукойл Константин Папазов каза, че се присъединява към казаното от неговите колеги преди това, тъй като повече зрители в залата биха довели и повече спонсори за клубовете.

"Ако играем пред максимален брой зрители, много повече спонсори ще имат интерес да инвестират в баскетбола. Очаква ни интригуващо първенство, но за да бъде то такова, трябва играчите да бъдат здрави, а отборите да имат нунжата финансова стабилност. Големият успех за всички ни ще бъдат пълните зали. Надявам се големият победител от този шампионат да бъде зрителят", каза Папазов.

"Много е важно да имаме финансова стабилност и да радваме повече хора в залите", отбеляза Дяковски.Новият старши треньор на Черно море Тича Галин Стоянов обърна внимание на това отборите да имат обща визия за развитието на играта.

"Идеята на всички ни е да развиваме баскетбола. Има отбори с много големи амбиции, има и такива като нашия, които ще залагат на младите състезатели. Надявам се обаче, че ще има единомислие между нас и ясна програма за следващите 10-15 години, за да може спортът ни наистина да върви нагоре", каза Стоянов.

"Много пъти съм казвал, че баскетболът се състои от четири компнента - играчи, треньори, съдии и публика. Без нито един от тях той не би бил успешен", каза старши треньорът на Балкан Небойша Видич.

"Очаква ни тежък сезон. Надявам се да се представим по-добре от предишния, когато отборът игра полуфинал в първенството. Мисля, че целта на всички ни е да развиваме баскетбола", коментира наставникът на Академик Бултекс 99 Дарко Костич.

След като казаха мнението си за предстоящия сезон, играчите и треньорите бяха разделени в два отбора, които се състезаваха до вкарването на 10 коша. Баскетболистите трябваше да стрелят от тройката, докато треньорите шутираха от наказателната линия. В крайна сметка наставниците, голяма част от тях бивши баскетболисти, се справиха по-добре от състезателите си и първи стигнаха до заветните 10 коша, което им донесе и шоколадови пасти като награда.

Сезон 2018/19 в българското баскетболно първенство стартира в събота с мачовете от първия кръг. /БТА