Вицешампионът Балкан победи Спартак Плевен с 97:69 точки и поведе с 2:0 победи в полуфиналната серия от плейофите на Националната баскетболна лига за мъже. Играе се до три победи от пет мача. Третата среща е на 10 май в Плевен. 

Домакините стигнаха до успеха, след като изиграха силно второ полувреме и са само на един успех от класиране на финала в НБЛ за втора поредна година. 

Двата отбора изиграха равностойна първа четвърт, но във вторите 10 минути играчите на Балкан поведоха с 41:31 и на почивката имаха аванс от 45:38. През третата част домакините увеличиха преднината си на 19 точки, в последната четвърт тя премина границата от 20 точки и те без проблеми доиграха двубоя. 

40 секунди преди сирената Балкан имаше аванс от 30 точки - 97:67, след което Денис Титов вкара кош за плевенчани. 

Гостите играха без контузените Урош Величкович и Александър Груев. 

Цветослав Острев беше най-резултатен за Балкан с 14 точки. 12 точки вкара капитанът Мартин Маринов. С 11 точки завърши Николай Върбанов, а 10 точки отбеляза Мартин Дурчев. 

За Спартак Плевен се отличи Самуел Франсис с 22 точки. Милован Савич записа 17 точки и 9 борби, а 15 точки добави Димитър Маринчешки. 

"Честитя на моите момчетата, които днес играха по-добре. В първия мач ни беше по-трудно. Поздравявам Спартак, че с толкова много проблеми с контузии играят със сърце. Ние продължаваме, ще се опитаме да спечелим серията с 3:0, въпреки че ще ни бъде трудно в Плевен", каза старши треньорът на Балкан Небойша Видич пред БНТ. 

"Наистина това, което видях до средата на третата част от момичетата е за адмирации. Надявам се до вторник да се възстановим, да напълним залата в Плевен и да зарадваме феновете ни", каза наставникът на плевенчани Александър Дяковски.

Втора среща от полуфиналните плейофи на Националната баскетболна лига за мъже (играе се до три победи от пет мача):

Балкан (Ботевград) - Спартак (Плевен) - 97:69 (17:15, 28:23, 24:15, 28:16)
* Балкан води в серията с 2:0 победи. Третата среща е на 10 май в Плевен. /БТА