Българската федерация по баскетбол и ръководството на Националната баскетболна лига предложиха поредица от превантивни мерки срещу нерегламентираните залози в българското първенство. Те са били обсъдени по време на две заседания на НБЛ, проведени след края на сезона. Според председателя на лигата Иван Чолаков залаганията в спорта са най-големият бич в момента.

 „Игрите със залагания върху резултати от спортни състезания в момента започват да се явяват като един много сериозен бич върху спорта. Това в момента е най-съвременното нещо, което пречи за развитието на спорта, губят се етиката и моралът“, заяви Чолаков по време на пресконференция днес.

„Президентът на федерацията Георги Глушков беше поставил на фирма да се направи статистика дали в българския баскетбол има залагания. Оказа се, че в три от срещите от общо 140 има съмнения. Това не е нещо страшно, но ние като ръководство и Общо събрание на лигата няма как да не вземем мерки и съвсем в началото да изчистим това уродливо явление. Когато това достигна като сигнал до нас, един от клубовете каза, че е тествал част от състезателите си на детектор на лъжата, където някои от резултатите са съмнителни“, допълни той, цитиран от bgbasket.com.

На пресконференцията присъства и Константин Папазов, който е президент и треньор на Левски, а преди време също бе начело на НБЛ. Той разкри, че мачовете, при които има по-високи залози, са Черно море – Лукойл Академик, Левски – Спартак Плевен, Лукойл Академик – Рилски спортист от редовния сезон и двубоят за третото място в плейофите Черно море – Рилски спортист.

„Ако приемем, че в рамките на българското първенство реалните залози са в рамките на 5 единици, за три от мачовете има залагания 4-5 пъти повече – 20 или 25 единици. Много от тези залози са губещи, но това е индикацията, която е получена от тази компания. Тя с това се занимава, следи световните пазари как даден мач присъства на тази дата на световните борси. Те, освен информация, не могат да дадат нищо друго. Единственото, което можем да направим, е на базата на тези неща, да вземем превантивни мерки“, сподели Папазов.

Идеята на клубовете е, когато някой играч бъде освободен след съмнения, че е залагал, нито един друг от останалите клубове в лигата да не подписва договор с него. Санкцията обаче ще важи за следващия сезон и няма да се отнася за играчите от Черно море Тича, които неотдавна са отказали да се явят на детектор на лъжата.

 „Ние не можем да ограничим картотеката, нито да бъдем съд“, категоричен бе Тити Папазов и добави:

„Към днешна дата не можем да вменяваме на никой вина и нямаме право. Както създаваме правила след мач даден треньор да не хули съдиите и това струва пари и опитваме да го контролираме, така тези играчи трябва да знаят, че ако им се породи в съзнанието, че може да направят нещо, може да бъдат много потърпевши, защото остават на улицата. Нивото на българските баскетболисти не е толкова голямо, за да може да отиде да играе навън. Баскетболистите са интелигентни спортисти и смятам, че най-големият шамар за даден играч би било загубата на неговото достойнство и чест пред обществото, отколкото, че няма да играе. Има доста неща, които те биха загубили в пъти по-ценни, отколкото 1000 лева. Опитваме се да създадем превантивни мерки“.

Промените ще се обсъдят на среща на лигата на 21 август. Тити Папазов разкри, че едно от предложенията е да има тото ченге.

„Както има допинг ченгета, които обикалят света, може да имаме и тото ченге“, заяви той. 

„Има българин, който може да направи анализа на много по-ниска цена и да има реално присъствие в залите. За лошо залите са ни празни, но за хубаво ще знаем кой е този, който залага на място и представлява дадена компания“, допълни Папазов.