Баскетболистите, които се докаже от полиграфа, че действително са залагали на мачове и са участвали в уреждането им, на практика няма да могат да играят повече професионално в България.

От клубовете в Лигата са твърдо решени да не пускат въпросните играчи на паркета, като за целта ще се стигне до негласно споразумение.

Тъй като детекторът на лъжата е средство, което не е признато от съдебната власт като твърдо доказателство, ръководствата на отборите няма да имат право да прекратяват правата на своите състезатели само заради положителен резултат, пише picknroll.bg.

В същото време обаче от там ще направят съглашение, което реално ще гласи: „Всеки, който бъде потвърдено от полиграф, че е уговарял мачове, ще бъде освобождаван от своя клуб и нито един друг отбор няма да го привлича”.

Така на практика въпросните момчета ще трябва да си търсят клубове извън страната, ако искат да продължат да играят баскетбол.

Отделно от това положителен тест ще означава и привикване на органите на реда, които от своя страна вече ще имат повод да направят подробно разследване на случая и дори да го препращат към прокуратурата за наказателна мярка според законите на България.