Младият отбор на Балкан спечели бронзовите медали в турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете. На четвъртфиналите Балкан победи миналогодишния носител на Купата Рилски спортист с 81:64 точки, на полуфиналите в много оспорван двубой загуби от Лукойл Академик със 79:80 точки след продължение, а за третото място надигра  Академик Бултекс 99 с 83:62 точки.

На специална пресконференция в Пресклуб "България” президентът на клуба Михаил Михайлов заяви, че на полуфинала съдийски грешки са лишили отбора от победата и възможността да играе на финала.

"Чувстваме се ограбени,мястото ни бе на финала. Там можеше и ние да загубим от Берое с голям резултат,  но е жалко, когато съдиите със своите грешки ни лишиха от шанса да се борим за Купата. Не казвам, че те са корумпирани, според мен по-скоро много от тях са некомпетентни.  За мен съдиите не трябва да бъдат емоционални по време на мач – емоции могат да показват играчите и треньорите, но не и съдиите – това е недопустимо. Те трябва да запазват хладнокръвие и да отсъждат справедливо. Имаме и много добри съдии – на  финала не видях нито едно грешно отсъждане. Затова имам  въпрос към председателя на Съдийската комисия  и БФ Баскетбол – кой извади от наряда топ съдиите за мача ни с Лукойл Академик?”

Михайлов заяви, че ще бъде  много изненадан ако разбере, че някои български съдии са санкционирани, както се случи в Испания – заради грешки са извадени от турнира за Купата на Испания и са наказани за 1 месец, пише pressclubbg.com.

"Много ми е интересно как там може да се случи, а в България не. Явно сме много по-напред от испанското първенство. Просто там има правила и хората са чувствителни на темата справедливост", заяви Михайлов и допълни:

"Вчера треньорът Небойша Видич каза нещо, което много ми се наби в главата. Има финансова криза в целия свят, но тя ще отмине, а моралната криза много трудно ще се излекува".

Михайлов подчерта, че тази година отборът няма поставена цел за класиране, задачата е младите играчи да се развиват спокойно и без напрежение. Тази концепция явно дава резултат и след отличното представяне в турнира за Купата на България вече в първенството на НБЛ  всички отбори ще се съобразяват с Балкан.

"Общината в Ботевград  отпусна 200 000 лв за мъжкия ни отбор и 120 000 за детските школи във всички спортове. За мен това е пътят. Искам да развиваме младите играчи, да им даваме шанс  за изява. Преди треньорите обявяваха на младите състезатели, че са безперспективни, държаха ги една-две години на резервната скамейка и много от тях напуснаха баскетбола. Ето, дойде Видич и с младите ни баскетболисти вече постигаме много добри резултати. Ярък пример за това е Радослав Кочев – бяха го отписали, а Видич му гласува доверие и вече виждаме развитието му.

Старши треньорът на отбора  Небойша Видич каза пред репортерите, че поздравява отбора на Берое за спечелването на Купата. Според него Балкан наистина е  показал най-добрия баскетбол на турнира, затова е горд с този отбор и с тези момчета. Надява се всички играчи да продължат да работят по същия начин, да са здрави и добрите игри и победите ще продължат.

Накрая на пресконференцията Михайл Михайлов съобщи новината, че Мартин Дурчев е пред завръщане в Балкан и го очакват утре да е в Ботевград и да помогне на отбора в решителната фаза от първенството. Крилото игра в Балкан през миналия сезон и бе с важна роля за достигането до финала.