В мач от десетия кръг на Националната Баскетболна Лига Лукойл Академик победи ЦСКА в София с 96-75 и продължава да бъде начело в тазгодишния шампионат само с една загуба до този момент, съобщава bulgarianbasket.com. Срещата бе изтеглена с ден по-рано заради гостуването на шампионите в Рига на Баронс ЛМТ за мач номер 4 от турнира на Еврокъп идния вторник.

Лукойл Академик закономерно водеше през цялото време на срещата, а голямата разлика дойде в третата част. След 10 минути игра те имаха преднина от 10 точки (23-13), но „червените” намалиха във втората дори на 6. Все пак на почивката „студентите” се оттеглиха с аванс от 12 точки (44-32).

Сърбинът Неманя Илич намали на 44-58 по средата на третата четвърт, но серия от 19-0 прекърши тотално ЦСКА и направи разликата недостижима – 44-77 при оставащи 24 секунди преди края на частта.

„Червените” играха отпуснато през последната четвърт, вкараха 29 точки, спечелиха десетката с 10 точки и намалиха накрая до само 21 точки разлика – 75-96.

Дебют в българския шампионат направи гардът Тони Ейкинс, който по-рано днес получи картотеката си в Националната Баскетболна Лига за сезон 2008/09. Американският гард се представи добре и въпреки 5-те грешки бе между най-добрите за своя отбор. Той игра 30 минути, вкара 17 точки, подаде 7 асистенции и хвана 3 борби за коефициент 20.

Вече няма отбор от лигата срещу който Кени Аделеке да няма дабъл дабъл. Преди тази среща той не успя да го стори само в срещата с ЦСКА в Правец преди месец и половина, когато вкара 16 точки, но взе само 8 борби. Във всички останали мачове Аделеке записа двуцифрени показатели и в двете категории – точки и борби. Днес той не изневери и отново властваше под коша, въпреки че игра едва 16 минути. За това време Кени грабна 11 борби и вкара 12 точки.

За съжаление на треньорския щаб, Аделеке навехна леко глезен, и принудително седна на пейката. Състоянието му не изглежда тежко, но повече ще се знае след прегледа.

Зад пейката на шампионите пък седеше новото попълнение Лиймайър Голдуайър, който изгледа внимателно изявите на съотборниците си.

Димитър Ангелов и Веско Веселинов добавиха по 11 точки, а други трима завършиха с по 10 – Ристе Стефанов, Ненад Чанак и Тодор Стойков.

Всички влезли баскетболисти на Лукойл Академик отбелязаха точки, но най-резултатен в срещата бе представящия се отлично през този сезон Сергей Цветков – 22 точки. 196-сантиметровото крило добави към актива си 5 асистенции, 5 отнети топки, 2 борби и 2 „чадъра” с които обра овациите на малкото зрители в зала „Христо Ботев” в столицата. Срещата бе наблюдавана от едва 200 зрители, което потвърждава факта, че атрактивните състезатели в тима на Лукойл Академик не са много.

Играчите на Любомир Минчев овладяха почти двойно повече борби от сво съперник – 41-21, а освен това показаха и добър мерник от зоната за три точки – 14 от 32 или 43.8 %. За ЦСКА не играха двама от основните състезатели - Никос Бохоридис и Ибрахим Адаму.

До края на тази календарна година Лукойл Академик ще изиграе един мач в Правец с тима на Ямбол, докато ЦСКА ще се опита да изненада Рилски спортист в София. И двата мача са на 20-и декември.