Пълен крах може да претърпи баскетболният хегемон в България през този век Лукойл Академик. "Студентите" са вече само на загуба от нечувано отпадане на полуфинал в плейофите за титлата след втора загуба от Рилски спортист. 

Бойкият тим от Самоков надделя с 90:86 пред своята публика и така вече води с 2:1 успеха в серията. Ако в събота Рилецо отново се справи в своята зала срещу пълния със звезди тим на Тони Дечев, ще се класира на финала, хвърляйки огромна бомба в шампионата ни. 

Мачът започна с леко предимство на домакините, като те поддържаха комфортна разлика в първите 10 минути. Стрелбата от разстояние и играта в защита на "студентите" куцаше в тези моменти и затова логично тази четвърт приключи с пет точки аванс за Рилски спортист - 27:22. 

Постепенно шампионите вдигнаха оборотите, но пък самоковлии не се предаваха лесно. Втората четвърт беше далеч по-завързана, но в крайна сметка домакините устискаха аванса си, макар и вече доста по-минимален. Те се оттеглиха на почивка при 49:47. 

Третата част беше изключително завързана. Лукойл Академик дръпна със серия 7:0 и за първи път поведоха в резултата. Но пък Рилецо не се огъна и върна инициативата, а постепенно трупаше и аванс на своя сметка. Това доведе до преднина отново от пет точки преди началото на заключителната четвърт - 67:62. 

А тя стартира изключително нервно. В първите минути кошовете бяха рядкост, а едва в края поредица хубави отигравания на Божидар Аврамов върнаха "студентите" в мача. Те намалиха изоставането си до четири точки, но Йордан Бозов непрекъснато ги тероризираше с важни тройки в точния момент. 

В крайна сметка Рилецо запази аванса си и след 90:86 стигна до успеха и се доближи само на победа от мечтан финал, в който ще срещне правещия най-добрия сезон в историята си тим на Берое.