Старши треньорът на младежкия национален тим на България по баскетбол Любо Минчев заяви, че според него съставът във вида му, в който участва в Националната баскетболна лига върви в правилна посока. Теси България /20/ отстъпи на Левски с 51:99 точки в поредния кръг на шампионата, а Минчев коментира, че има неща, от които е доволен.

„Доволен съм от някои неща, не мога от всичко да бъда доволен. През второто полувреме играхме много по-добре, отколкото през първото. Момчетата донякъде започнаха да изпълняват това, което искахме да се прави. Проблемът ни дойде във втората четвърт от организация на играта в нападение. Поздравявам Левски, днес играха наистина много агресивно в защита и другото, че имаха наистина голям ден за стрелбата. Това са нещата, които направиха голямата разлика. Опитах се да вдигна отбора за второто полувреме и се надявам, че наистина момчетата показаха по-агресивна игра в защита. И най-вече, допуснахме много по-малко грешки, отколкото през първото полувреме при същата агресивна защита на Левски. Това са нещата, от които мога да бъда доволен. Има неща естествено, които постепенно трябва да се изчистят и, за които трябва време и то доста. За мен е най-тежко”, коментира Любомир Минчев и продължи:

„За мен отборът върви в правилна посока, да. Има неща, които се забелязват. Аз съм три години треньор на Тенчо, само през лятото разбира се, за първи път го виждам днес да направи пробив. Нещо, върху което се акцентира и на тренировки, и на видео разбор. Преди разчиташе само на една стрелба, а той си разнообразява играта. Надявам се при Велислав Гълъбов и при Кирил Кирилов да има също напредък, може би малко по-нататък. Те за първи път попадат на такъв тренировъчен процес и на такава съпротива. Те все пак са играли досега в нашата младежка лига. Това е доказателство колко са далече възможностите при подрастващите в сравнение с мъжете. Не е трудно да им се обяснява, че във всеки мач трябва да са мотивирани, защото ние, когато не сме на 100%, така както беше предишната седмица, при нас разликата се получава много голяма. Днес имаше и мотивация, и концентрация, но във втората част загубихме организация в нападение, което ни е до този момент най-големият проблем.”

Колкото до това, какво ще е бъдещето на завърналия се от САЩ Георги Боянов, който се появи в зала „Триадица”, Минчев поясни: Той се прибра преди около две седмици. Аз никой не притискам и никой не карам насила да се включва в отбора. Той сам трябва да вземе решение. Доколкото знам в началото беше решил да се връща, но после, че ще заминава пак. Само, че май на друго място. Това е. Ако реши да остане, добре дошъл е, той знае. Имаме нужда, но ако реши да замине, това си е негово решение. Аз няма да въздействам върху неговото решение, за да не бъда упрекван после.”

По темата за думите на Тити Папазов, който се очаква да бъде избран за национален селекционер, че именно Минчев и Тони Дечев са бъдещето на треньорската професия у нас и че би искал да работи с тях, Любо коментира: „Има една поговорка, че рибата е още в морето, а тиганът е сложен на печката. Нека да се обяви. Той има да си помисли. Сигурно не е мислил за щаб и подобни. С мен никой не е говорил и аз нищо не мога да кажа. Сега изобщо не размишлявам на тази тема, защото сега ме вълнува този отбор и това е.”