Левски – Рилски спортист е финалът за Купата на България по баскетбол през 2010 година. „Сините” си спечелиха правото да защитават трофея от миналата година, след успех над Черно море с 95:76.

Освен с пълното превъзходство на Левски през целия двубой, мачът определено ще се запомни и с друго – смелия ход на ръководството на варненци, което реши на почивката да заложи само на юноши на тима. През второто полувреме на терена се появи цяла петица от младоци, израснали във варненската школа, и до края на срещата шестимата възпитаници на Черно море не се представиха в никакъв случай по-зле от чужденците и останалите по-опитни играчи на Даниел Димитров.

Левски излезе безкрайно мотивиран за победата, и не срещна никакви трудности с постигането й. Още в началото авансът на баскетболистите на Тити Папазов започна да расте пропорционално на изминаващото време, и след първата част той бе вече 14 точки, а след втората – цели 19 – 47:28. Силно начало имаше за капитана на „сините” Стефан Георгиев, който бе с актив от девет точки и четири борби за 16 минути игра. Рожденикът днес Аарън Харпър пък бе отбелязал осем до този момент.

Символичните гости от Варна бяха кошмарни от линията за наказателни удари, откъдето пропуснаха цели 11 пъти, а не им вървеше и от останалите позиции по терена. Изобщо не помогна и слабото представяне на плеймейкъра Димитър Мираковски, който за 20 минути не вкара нито веднъж от игра, а накрая се оплака и от контузия.

След като президентът на Черно море Асен Христов навести съблекалнята на тима на почивката, за второто полувреме варненци излязоха с петица Тихомир Желев, Васил Кьосев, Симеон Илиев, Николай Колев и Александър Янев.

С този смел ход отборът от морската столица само впечатли, а и не загуби нищо – младите надежди отбелязаха почти толкова точки, колкото останалите за цяло полувреме, само в третата част – 27 точки. След 30 минути резултатът бе 79:55, а в игра влезе още един юноша – Константин Колев.

Постепенно наставникът на Левски Константин Папазов също започна да пуска един по един по-младите си играчи, но вече всичко бе решено в полза на „сините”. В последната четвъртина мачът се доиграваше, а вместо Ники Колев в игра влезе още един по-рядко използван играч на варненци – Игор Бакович. Носителите на купата съвсем спокойно разиграваха и опитваха различни идеи в атака, като не по-малко интересно бе и от другата страна, където Черно море не се отказваше и дори вкара повече от съперника в тази част – 15:21, за крайното 95:76.

Най-резултатен за Левски бе навършилият 29 години днес Аарън Харпър с 21 точки, който имаше много добра успеваемост на стрелба от средно разстояние. Много полезен бе Доналд Коул със своя дабъл-дабъл от 15 точки и 10 борби. Добре се включи и Станислав Славейков с 16 точки, четири борби и две асистенции. Всички 10 играчи в групата на Левски влязоха в игра, и единствено Васил Александров не успя да вкара кош, но той записа и само четири минути.

Александър Янев регистрира дабъл-дабъл за Варна – 16 точки и 10 борби, а съвсем близо до двойно постижение бе и Тихомир Желев с девет точки и 10 асистенции. Симеон Илиев вкара 12, а Васил Кьосев – 10 за Черно море. Интересен факт бе, че Левски отстъпи в борбата под коша на противника – 34 срещу 39 овладени топки. Варненци имаха и повече асистенции, но и повече грешки, а огромния брой пропуски от фаула – 17 – не им остави шанс да се доближат до своя опонент.

Финалът за Купата на България между Левски и Рилски спортист е в неделя от 18 часа, а Черно море ще спори за бронза с Балкан в съботния следобед.